REGION

Junker: Nisam tražio od Srba da biraju između Rusije i EU

Blic.rs

3.3.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) izjavio je da tokom posjete zapadnom Balkanu "nije tražio od Srba da biraju između Rusije i EU, zato što oni moraju imati normalne odnose s Rusijom i da imaju najbolje moguće odnose s Evropskom unijom".

Junker je tako u intervjuu za "Euronews", datom u Sofiji, odgovorio na konstataciju novinarke te televizije da "Srbija ima veoma bliske veze s Moskvom koja je prilično aktivna u regionu" i navode da je prilikom posljednje posjete Beogradu "ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio EU da zahtijevanjem od Srbije da bira između Rusije i Unije, čini istu grešku kao i u Ukrajini".

- Ne postoji bilo kakvo moguće poređenje između Srbije i Ukrajine, to je pod broj jedan. Pod broj dva, ja sam kolegama ovdje u regionu objašnjavao da evropska izgradnja nije izgradnja usmjerena protiv drugih, to je integracioni proces koji se tiče nas. Nisam tražio od Srba da biraju, zato što oni moraju imati normalne odnose s Rusijom i da imaju najbolje moguće odnose s Evropskom unijom - kazao je Junker.

Novinarka "Euronewsa" upitala je Junkera koliko je za države zapadnog Balkana "realistično da uđu u EU, imajući u vidu međusobne sporove koji već postoje".

- Mi ne razgovaramo o datumima, mi ne razgovaramo o kraju priče. Mi razgovaramo o procesu. I ja sam se trudio da vlade i drugi u ovom regionu shvate da svi uvjeti i svi kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni. Oni nisu ispunjeni, tako da treba vremena - rekao je Junker.

On je naveo da je 2025. godina, kao rok do kojeg treba očekivati ulazak zapadnog Balkana u EU, "naznačeni datum, a ne obećanje".

- Moramo znati da u staroj Evropi, u zapadnom dijelu Evrope, ali ne samo tamo, postoji neka vrsta zamora od proširenja i ovo je očigledno slučaj kada je u pitanju Srbija i Crna Gora. Ali, oni dobro rade i mi moramo da im pomognemo - ocijenio je Junker.

Na pitanje da li Brisel "od Srbije traži da sopstvenu vanjsku politiku uskladi s vanjskom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije zbog Krima", Junker je rekao da su "svi partneri u regionu usaglašeni s vanjskom politikom (EU), ali Srbi imaju drugačiju poziciju zato što ne učestvuju u procesu sankcija".

- Kako se budu sve više i više približavali Evropskoj uniji, morat će da se usaglase, ali to nije kratkoročno pitanje - kazao je Junker.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.