REGION

Skup bajkera u Jagodini: "Anđeli pakla" stigli u Srbiju

DW/Blic.rs.

1.6.2018

Srbijanska Jagodina (bivše Svetozarevo) je trenutno domaćin 42. evropskoga godišnjeg skupa Moto-kluba "Anđela pakla" (Hells Angels).

Oni su na glasu da su nasilni i da se bave različitim kriminalnim poslovima, piše DW.

U grad bi ih tokom sedam dana trebalo stići oko 2.000 iz cijele Evrope, ali i Amerike, Kanade, Australije, Novog Zelanda i Egipta.

Neki stanovnici su zabrinuti.

Kako javlja Blic.rs, do sada nije bilo incidenata, a bajkeri iz svih krajeva svijeta mogu se vidjeti po gradu - šetaju, voze, sjede po kafićima. Za to vrijeme policija u pojačanom sastavu patrolira jagodinskim ulicama.

Za razliku od uobičajenih moto-skupova, okupljanja "Anđela pakla" su privatna druženja, pa je i novinarima i građanima ulaz zabranjen. Pristup, kažu, imaju samo "Palmini novinari". Međutim, poslije mnogo pregovora, DW je ipak u dva navrata dobio ekskluzivnu priliku da uđe – ali uz pratnju.

Jedan od bajkera iz ogranka "Anđela pakla" iz Srbije ispričao je za DW da nema razloga za strah.

- Mislim da je to negativna medijska priča koja inače prati bajkere i nema posebne veze s našim klubom, već potječe od filmskih holivduskih stereotipa – bajker šezdesetih godina, veliki stomak, dugačka brada, kupanje jednom mjesečno i najveća krigla piva koja postoji. Mi smo 58 godina daleko od toga, tri generacije su prošle i svašta se promijenilo. Prvog dana skupa, primjera radi, prvi gosti koji su nam stigli otišli su na večeru u hotelu u kom je bio neki 18. rođendan. Moji prijatelji su pozvani od strane domaćina i bili su s njima do završetka slavlja. Društvene mreže su brujale od slika "Helsa" s djecom u Jagodini - rekao je Vladimir Petković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.