SRBIJA

Hoće li zloglasna bajkerska grupa „Hells Angels“ ponovo u Jagodinu: To su „porodični, kulturni i bogati ljudi"

Svijet ih zabranjuje Jagodinci im poželjeli dobrodošlicu

DW

I.K./Avaz.ba

7.6.2019

Prije tačno godinu dana poznata bajkerska grupa „Hells angels“ (Anđeli pakla) okupila se u Jagodini i održala godišnji sastanak.

Srbijanski grad tada je bio okupiran policijom, a sportska dvorana JASA, gdje se održavao centralni događaj, bio je ograđen ogradom visokom dva metra.

Građani su, prenosi Telegraf.rs, tada bili u strahu, nisu znali šta da očekuju budući na glas koji bije ovu skupinu. Hoće li biti nereda, hoće li razbijati grad, trebaju li sakrivati kćerke od "paklenih" momaka u kožnim jaknama? Okupljanje „Paklenih anđela“ na kraju je prošlo bez ikakvog incidenta, a građani ovog srbijanskog građića, prema svemu sudeći, voljni su ponovo ugostiti bajkere.

Naime, građani Jagodine su na Facebooku pozvani da napišu razloge za i protiv ponovnog dolaska ove bajkerske grupe i nije bilo nijednog komentara protiv! Jedan od komentara je čak bio to su "porodični, kulturni i bogati ljudi"... 


Holandija ih zabranila, u Portugalu hapšeni

Inače, sud u Holandiji zabranio je "Anđele pakla" zbog nasilničkog ponašanja.

- Ova grupa predstavlja opasnost po javni red i vladavinu prava - navedeno je u sudskoj odluci.

 Sud u holandskom gradu Utrehtu pozvao se na nekoliko nasilnih sukoba grupe i konkurentskih moto bandi, poput "Bandidosa". Holandija je tako postala prva država koja je zabranila čitav klub, a ne samo neki od lokalnih ogranaka.

Treba napomenuti i da je portugalska policija nedavno uhapsila 17 pripadnika "Anđela pakla", osumnjičenih da su se bavili organiziranim kriminalom, saopćile su tamošnje vlasti.

Inače, članovi ove bajkerske grupe u brojnim evropskim zemljama sumnjiče se za umiješanost u slučajeve nasilja, prisiljavanja na prostituciju i krivična djela u vezi s oružjem i narkoticima.

Klub "Hells Angels“ ima lošu reputaciju i u Sjedinjenim Američkim Državama, jer su članovi grupe bili umiješani u smrtonosne tuče. Iako sve bajkerske grupe tvrde da nisu kriminalne organizacije, brojni članovi "Hells Angels-a" optuženi su za iznude, trgovinu drogom i krađe.

Inače, Klub „Hells angels“ službeno je osnovan 17. marta 1948. u Kaliforniji, a trenutno njihovi ogranci postoje u 55 zemalja, među kojima je i Srbija. Njihovi članovi poznati su po tome što nose teksas i kožnu odeću, a voze motore Harli-Dejvidson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.