REGION

Kolindu napali stršljeni na granici s BiH

Izraženo zadovoljstvo zbog dobre saradnje naših i susjednih policajaca

Hina

Avaz.ba

6.9.2018

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je noćas Stanicu granične policije Cetingrad te je nakon ponoćnog obilaska zelene granice s Bosnom i Hercegovinom u mjestu Buhača izjavila kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije. Predsjednicu Hrvatske je u jednom trenutku napao roj stršljenova pa se tako i sama uvjerila u jednu od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju policiju u obavljanju svog posla.

- Moj dojam o čuvanju granice je izvrstan - izjavila je predsjednica nakon obilaska granice na zajedničkom Međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac. 

Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre saradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije jer se brzo i dobro reagira prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice, prenosi Hina.

- Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Evropskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica - ocijenila je Grabar-Kitarović, koja je i sama dio granice pregledala termovizijskom kamerom, koja omogućuje da se i u mraku jasno vidi kretanje ljudi.  

Grabar-Kitarović je uvjerena da će se problem migracija i ilegalnih pokušaja prelaska granice nastaviti te je ocijenila kako je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti u skladu s EU legislativom, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ući ili ilegalno uđu u Hrvatsku.

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija i strahuju za svoju sigurnost. Istaknula je kako je dobila i molbu za pomoć iz Velike Kladuše u BiH da bi njihov zahtjev da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu došao do Evropske komisije. 

Tamo smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude koncentriran velik broj migranata te traže da se u BiH na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala te napada na ljude i imovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.