PRIŠTINA

Haradinaj: Porez će biti smanjen kad prestane agresija Srbije

Izjavio je da takva odluka nije bila neočekivana te da je on više puta upozoravao da prethodno uvedeni porez samo može biti povećan

Haradinaj: Kosovo je bilo dovoljno tolerantno. Arhiv

RTK

22.11.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj reagirao je danas na poziv Evropske unije da Priština povuče odluku o povećanju poreza na srpsku robu za 100 posto, porukom da će to biti učinjeno kad Beograd prekine "agresiju Srbije", izvijestila je "Gazeta Express".

Haradinaj je rekao da takva odluka nije bila neočekivana te da je on više puta upozoravao da prethodno uvedeni porez samo može biti povećan. 

Upitan o reakciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je imao sastanke s ambasadorima sinoć, te u vezi s tim da je u Beogradu održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, Haradinaj je za T7 izjavio da je "Kosovo bilo dovoljno tolerantno" i da su čekali da "Evropska unija zaustavi agresiju Srbije", ali da se to, kaže, nije dogodilo.

On je, kako se navodi, čak rekao da se ''dijalog između dvije države ne bi ni dogodio" da nije bilo poštovanja Kosova prema Srbiji.

Haradinaj kaže da je odluka o povećanju poreza odluka "suverenog Kosova" i da, ako "agresija Srbije prestane", ako se, kako kaže, bude poštovao energetski sporazum i još mnogo toga, situacija može biti dovedena u normalu.

Oni žele da nas drže u zamrznutom konfliktu, mi smo tolerirali mnoge stvari u nadi da će međunarodna zajednica pronaći rješenje, ali mi ga ne vidimo - izjavio je, između ostalog, Ramuš Haradinaj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.