NEVIĐENO

Scena koja će šokirati susjede: Lopovi u hrvatskim dresovima iz grobnice Franje Tuđmana krađu kovčeg

Do sada u hrvatskoj kinematografiji nije snimljena slična scena koja bi se dotaknula posljednjeg počivališta prvog hrvatskog predsjednika

Film “Koja je ovo država” reditelja Vinka Brešana. Jutarnji.hr

Jutarnji.hr

30.11.2018

Četvorica penzionera skrivaju se na arkadama zagrebačkog Mirogoja. Stoje nedaleko od groba Stjepana Radića, svi odjeveni u dresove hrvatskih nogometnih reprezentativaca, prenosi ''Jutarnji list''.

Onaj prvi, u Modrićevu dresu, gleda ispred sebe, provjerava ima li koga, pa nakon nekoliko sekundi ostaloj trojici da znak da krenu naprijed. “Modrić” u rukama nosi dvije drvene letve, dok “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” trče prema grobnici. Dok trče, na glavu stavljaju fantomke. Otvaraju grob, a zatim vade sanduk. 

Na grobnici štampanim slovima stoji - “Dr. Franjo Tuđman, 1922. - 1999., prvi predsjednik Republike Hrvatske”.

Ovako otprilike izgleda scena filma “Koja je ovo država” reditelja Vinka Brešana i scenariste Mate Matešić, a do koje je ekskluzivno došao ''Jutarnji list''.

Riječ je o sceni koja će zasigurno uzdrmati Hrvatsku, s obzirom na to da dosad u hrvatskoj kinematografiji nije snimljena slična scena koja bi se na bilo koji način dotaknula posljednjeg počivališta prvog hrvatskog predsjednika.

Sa scenama s filmskog seta na kojima se jasno vidi Tuđmanov grob, a do kojih je došao ''Jutarnji'', polako se može složiti cijeli mozaik filma jer te scene polako otkrivaju poprilično tajnoviti trailer koji je pušten u javnost u julu ove godine.

Pri kraju tog trailera “Modrić”, “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” stavljaju sanduk u bijeli kombi, zatvaraju vrata te punim gasom jure zagrebačkim ulicama. Čuju se petarde, novogodišnja je noć.

Kako su snimili ovu provokativnu scenu, prvo je što su pitali producenta filma Ivana Maloči, koji je ostao iznenađen našim upitom.

- Ništa vam ne mogu reći. Cijela fabula filma mnogima koji su radili na tom filmu je nepoznata, kako glumcima, tako i autorima i ostalim sudionicima filma. Svi smo morali prije početka snimanja potpisati ugovor o povjerljivosti da ne smijemo otkrivati sadržaj filma - kratko nam je odgovorio Maloča koji nije želio odgovoriti na pitanje boji li se reakcija javnosti zbog činjenice da se u filmu prikazuju scene na kojima se jasno vidi grob predsjednika Franje Tuđmana.

Slična pitanja postavili su i Vinku Brešanu, koji je praktički ponovio Maločine riječi.

- Ne mogu ništa komentirati, ali ću sve komentirati kad se film bude mogao vidjeti. Do tada ostajem bez komentara - kratko je poručio Brešan. 

Doduše, scena o Tuđmanovu grobu nije nepoznata, predstava po Matošićevu scenariju već se igrala po hrvatskim pozorištima, ali dosad u javnosti nije izazivala reakcije. Kakve će reakcije biti ovog puta, znat će se nakon što se film od 3. januara pusti u hrvatska kina u desetak gradova. 

Svečana premijera zakazana je za 17. decembar u Kaptol Boutique Cinema.

Brešanov film “Koja je ovo država”, koliko se za sada zna, ima tri odvojene priče. U prvoj se ministar pravosuđa zatvara u jednoj od ćelija kaznionice u Lepoglavi i ne želi izaći iz nje. U drugoj priči hrvatski general pomišlja na samoubistvo, dok u trećoj, očito je po scenama do kojih su došli, iz njima poznatog razloga, kradu sanduk iz Tuđmanova groba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.