PROJEKTI

Počelo postavljanje prvog stalnog stuba Pelješkog mosta

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja, čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara te ubacivanje armiranog betona u cijevi

Postavit će se ukupno 148 stubova. Arhiv

Fena

20.1.2019

U Komarni je počelo postavljanje prvog stalnog stuba na Pelješkom mostu.

Postavljanje je trebalo početi jučer, ali je odgođeno zbog jakog vjetra. Valovi i vjetar otežavali su pozicioniranje i precizno postavljanje stuba dugog 126 metara, javlja HRT.  

Brod iz Kine dovezao je 24 stuba koji će biti dio Pelješkog mosta. Stubovi su dužine od 126 do 128 metara i oni su najdulji koji će se ugraditi kao temelji za dva centralna stuba budućeg mosta. Ukupno će biti postavljeno 148 stubova.

- Razlika između njih i testnih stubova je u tome što su ovi stalni stubovi u jednom dijelu antikorozivno zaštićeni, to je dio koji će biti u moru neposredno dok onaj dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštićivati, i u njima su ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje - pojasnio je Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja, čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara te ubacivanje armiranog betona u cijevi stuba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.