S LICA MJESTA

U Istanbulu već na pomolu afera „Bankomat-službenici“

Ahmed Hadrović, reporter Sipa Pressa, izvještava da uskoro počinje iznošenje prljavog veša koji se nakupio za 25 godina vladavine AKP-a

Istanbul: Imamolu preksinoć i zvanično preuzeo mandat. Agencije

Piše: M. KUKAN

30.6.2019

Ekrem Imamolu (Imamoglu), kandidat ljevičarske Republikanske narodne partije (CHP), preksinoć je zvanično preuzeo mandat i održao svoj prvi gradonačelnički govor ispred zgrade istanbulske velegradske općine.

Imamolu je na ponovljenim izborima, nakon 25 godina vladavine Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i njegovih nasljednika u gradu na Bosforu, postao predsjednik velegradske općine Istanbul, što je službeni naziv za gradonačelnika najvećeg turskog grada.

Rasipanje novca 

Ahmed Hadrović, reporter francuske agencije Sipa Press, iz Istanbula je za „Dnevni avaz“ iz prve ruke prenio atmosferu nakon što su izbori završeni, slegla se medijska prašina, a život se, barem kako se čini, vraća u normalu.

- Tako će biti dok se ne počne iznositi prljav veš, odnosno otkrivati afere beskrupuloznog rasipanja novca građana. Namješteni tenderi samo pristalicama ove partije, prebacivanje donacija iz ogromnog budžeta Istanbula u raznorazne vakufe, društva i udruženja bliska Erdoanovoj partiji, čak i sportskim, posebno fudbalskim klubovima iz Istanbula za koje se zna čiji su i ko ih gura, poput Bašakšehira i Kasimpaše - nabraja Hadrović kritike na račun Erdoanove vlasti.

Podsjeća da je Imamolu u predizbornim kampanjama obećavao borbu protiv korupcije, kao i Mansur Javaš (Yavas), koji je isto nakon 25 godina vladavine Erdoanove partije postao gradonačelnik Ankare, glavnog i drugog po veličini grada u Turskoj, a koji je već poništio sve dodijeljene tendere za koje je bilo imalo sumnje da su namješteni.

Zavrtanje česme

- Ovdje je već na pomolu afera „Bankomat-službenici“, jer je na hiljade ljudi bilo uposleno u opštinama Istanbula, a da nikad nisu kročili na radno mjesto, a svakog mjeseca s bankomata su podizali plate. Svi su pristalice AKP, koji se može naći u velikom problemu, jer kad se nekome zavrne česma s koje se rasipao vodom na sve strane, onda ga mnogi počnu napuštati. Bit će zanimljivo svakako pratiti kako se odvija scenarij jednog od najpopularnijih predizbornih grafita po Istanbulu, posvećenih AKP strukturama, a koji glasi: „Reklame su gotove, e sad počinje film“ - zaključuje Hadrović.

Razvlašteni gradonačelnik? 

Upitan može li se dogoditi da Imamolu ubrzo, ipak, postane razvlašteni gradonačelnik, s obzirom na to da Erdoanov AKP ima većinu u općinskim vijećima, Hadrović potvrđuje da je to teoretski moguće, ali ne u potpunosti.

- Može mu se desiti da mu vijeće glasanjem oduzme prava i prebaci ih sebi kao što su jučer uradili Javašu u Ankari. Međutim, Imamolu za sada ima ovlaštenja koja pripadaju samo njemu i na koja općinsko vijeće ne može uticati – kaže Hadrović.

Imamolu svoju politiku temelji na idejama oca savremene Turske Mustafe Kemala Ataturka. Hadrović ističe da na prvi pogled naziv predsjednik velegradske općine može zvučati pretenciozno, ali potcrtava da njemu u tako moćnom i velikom gradu od 16 miliona stanovnika ta titula više odgovara nego vođama mnogih država.

Kako će odgovoriti Erdoan

-Kada počne iznošenje prljavog veša i u Istanbulu kao što je počelo u Ankari, Boluu, Antaliji i brojnim gradovima koje je CHP preuzeo od AKP-a mnogima neće biti nimalo zabavno. Ali znajući praksu AKP partije počet će demantiji praćeni grubim riječima, podmetnutim izjavama i dokumentima, prijetnjama, uvredama i slično. Ne treba zanemariti Erdoanove izjave da će AKP strukture sa MHP partijom, svojim satelitom u vlasti na državnom nivou, opstruirati rad opština koje su izgubili. A, izgubili su najznačajnije i najbogatije gradove u Turskoj, ne računajući Izmir treći po veličini koji nikad nije bio pod Erdoanovom vlašću - dodaje Hadrović.

Poziv na zajedništvo 

-Imamolu u svom prvom govoru nije pozivao ni na kakve obračune niti komentarisao prošlost. Njegov govor bio je okrenut ka dolazećim danima naglašavajući da za razliku od prethodne vlasti u Istanbulu neće praviti nikakvu podjelu među građanima, da neće biti bitno ni kojoj partiji pripadaju, niti kojoj vjeri ili etničkoj grupi. Postojat će samo 16 miliona građana Istanbula i svi će dobiti isti tretman i usluge od uprave grada. Nije to bio nikakav politički govor nego jedan topao poziv na zajedništvo - prenosi nam Hadrović.

Hadrović: Reklame gotove, sad počinje film. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.