ZAGREB

Bandić održao govor u svom stilu: Nema ništa ljepše nego biti kum, ja sam bio 164 puta, u Hercegovini to je čista ljubav

Milan Bandić. Screenshot

Avaz.ba

25.7.2019

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svoje današnje obraćanje novinarima ispred golemog zgarišta kod ulaza na odlagalište otpada Jakuševac počeo je prigodnim pohvalama ljudima koji su cijelu noć gasili gomilu otpada visoku četiri metra.

- Vatrogasci su u ovih 18 sati pokazali da su najbolji ljudi u Hrvatskoj. Imamo najbolju tehniku i najbolje ljude i hvala svima što su to napravili - počeo je Bandić.

Na pitanje bi li tolika gomila otpada trebala biti u toliko opasnoj blizini prirodnog izvorišta plina koji dolazi od saniranog otpada, Bandić je uzvratio odgovorom koji zaslužuje citiranje od riječi do riječi, piše Index.hr.

- Bilo bi bolje da nema toga, ali to je samo u kaubojskim filmovima, Čak Noris (Chuck Norris) i svega što volim prije spavanja. Kad on potaraca sve Kineze, ne zato što ima dugu ruku i dugu nogu, nego zato što su Kinezi malo niži - glasio je odgovor Bandića.

Zašto problem smetlišta nije prije riješen? Bandić je odgovornost prebacio na dosadašnje vlade: "Nije bilo pravog sagovornika. Hvala Bogu da imam sada dovoljno ruku u saboru da mogu neke stvari postaviti."

Zagrepčani su s pravom ljuti što odlagalište nije sanirano, a na pitanje što građani mogu očekivati, Bandić je kazao: "Mogu očekivati da ćemo poštivati evropske standarde i da ćemo to uvjetovati sadašnjoj vladi."

Nastavak obraćanja novinarima zagrebački gradonačelnik većim je dijelom posvetio naglašavanju kako je do sada odradio šest mandata. "Meni će biti sedmi mandat, a njima drugi. Prioriteta uvijek ima, para uvijek ima, samo treba biti dogovora", poručio je neskriveno Bandić svojim koalicijskim partnerima.

-Ja sam čovjek čvrsto na zemlji, ja sam umjereni optimist. Ja da sam umjereni pesimist, ne bih imao šest mandata nego jedan, kao vlada", ponovno je podbo Plenkovićevu administraciju.

Gradonačelnik Bandić je svoje uvjerenje da će imati sagovornika u vladi ilustrirao protupitanjem u kojem se pozvao na film 'Kum' o italijanskoj mafiji u SAD-u: "Jeste li gledali 'Kuma'? Ponuda koja se ne može odbiti, ja imam 51 posto razloga... Pogledajte 'Kuma' ponovo pa će vam biti sve jasno", poručio je Bandić sa smiješkom.

Na podsjećanje novinara da govori o mafijaškom kumu, Bandić je odgovorio: "Nema ništa ljepše nego biti kum, ja sam bio kum 164 puta. Ja samo govorim o ljubavi, hercegovački kumovi su čista ljubav. Vi kad budete imali toliko ljubavi, ja ću vam skinuti kapu."

Stojeći ispred zgarišta na problematičnom gradskom odlagalištu otpada, Bandić je nastavio govoriti o svojoj neskrivenoj ambiciji osvajanja još jednog gradonačelničkog mandata: "Nemam jedno dijete, ko je napravio jedno dijete, taj nema puno djece, ko je napravio troje djece, taj je bogat čovjek. Ja sam napravio šestero djece, ja sam bogat čovjek. Dajte vi napravite šestero djece. Na putu sam da napravim i sedmo."

Na potpitanje govori li to o gradskim projektima, Bandić je odgovorio: "Ja govorim o životu, život piše projekte, a ne projekti život. Ja da sam se ponašao kao da projekti pišu život, ne bih dobio šest mandata. Ja sam na putu sedmog djeteta i nemojte, molim vas, da me uče oni koji nisu napravili nijedno dijete."

Pogledajte Bandićev govor OVDJE

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.