REAKCIJE

Nakon svađe s Veljačom, oglasio se Stanković: Prijetili su mojoj porodici smrću i silovanjem

Urednik u emisiji problematizirao to što je glumica Salma Hajek godinama šutjela o tome da je zlostavljao producent Harvi Vajnstin

Stanković i Veljača: Nismo se lično sukobili. Ilustracija

Avaz.ba

21.10.2019

Aleksandar Stanković danas je reagirao na negativne komentare koje je kod nekih izazvala njegova prepirka s glumicom i aktivisticom Jelenom Veljačom u jučerašnjem izdanju njegove emisije ''Nedjeljom u 2'' na HRT-u.

Stanković je u emisiji problematizirao to što je glumica Salma Hajek (Hayek) godinama šutjela o tome da ju je zlostavljao producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein) i što je nastavila sarađivati s njim, a što je zasmetalo Jeleni Veljači, koja je stala u odbranu glumice. 

Stanković je u današnjoj objavi na Facebooku poručio da i dalje misli kako Hajek nije trebala ostati u poslovnom odnosu s nekim ko ju je seksualno uznemiravao, ali i da prihvata sugestiju gošće da svaka žrtva treba sama odlučiti kada će i hoće li prijaviti zlostavljača. Rekao je i da je nakon emisije dobio prijetnje. 

- S obzirom na to da sam u dosadašnjoj karijeri napravio više desetaka emisija o temi zaštite ljudskih, ženskih, manjinskih, seksualnih i drugih prava, nemam potrebnu dodatno objašnjavati svoja stajališta. Više-manje o meni se sve zna. Ko hoće vjerovati da mrzim žene, ili nekog trećeg nakon 20 godina javnog obavljanja ovog posla, slobodno. Međutim, nakon jučerašnje emisije s Jelenom Veljačom javilo se više novinara s istim pitanjem jesam li u svađi s gošćom i što sam tačno mislio kada sam govorio o slučaju Salme Hajek. Gošća i ja se nismo lično sukobili, sučelili smo stajališta, a to se događa u svakoj Nu2. 

Govoreći o poznatoj holivudskoj glumici, u polemici sam iznio i stajalište kako nije trebala ostati u poslovnom odnosu s nekim ko ju je seksualno uznemiravao. To mislim i dalje. U smislu zadovoljenja pravde potrebno i društveno poželjno bi bilo da je prijavila zlostavljača, ali prihvaćam sugestiju gošće da svaka žrtva treba sama odlučiti kada će i hoće li to napraviti - objavio je Stanković na Facebooku. 

- Ova tema je izazvala dosta komentara i na FB stranici Nu2. Svi komentari su dobrodošli osim onih u kojima se nekog vrijeđa i prijeti. Jučer je bilo i prijetnji kako bi mi bliske članove porodice trebalo silovati pa bih drukčije razmišljao, kao i fizičkih prijetnji. Molim vas da ne ostavljate takve komentare. Kako Jelena Veljača kaže, ja sam veliki bijeli muškarac i znam da moram biti naučen na takve stvari. Naučen, ali ne i pomiren s tim. Moja porodica ne mora i trudit ću se koliko mogu da ih čuvam od takvih gadosti - dodao je Stanković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.