HRVATSKA

U Zagrebu umro Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oskara

"Schindlerova lista" i "Gladijator" donijeli su mu najveće filmske nagrade

Branko Lustig. Dino Stanin / PIXSELL

E. Ma. / Avaz.ba

14.11.2019

U Zagrebu je jutros umro istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig (87).

Lustig je u svojoj karijeri dobio niz značajnih međunarodnih priznanja. Predsjednik Francuske 2014. dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa "The Daily Beast", piše "Jutarnji list". 

- Moj broj je A3317. Dalek je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo - rekao je Lustig nakon što je nagrađen filmskom nagradom Oskar kao najbolji producent 1993. godine za film "Schindlerova lista".

Rodio se u Osijeku 1932. godine u jevrejskoj porodici, a tokom Drugog svjetskog rata bio je zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Aušvic i Bergen-Belsen.

Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, iste je godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom Jadran filmu, u to doba velikom preduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova.

Lustig se 1988. seli u SAD, gdje nastavlja graditi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Sarađivao je s uglednim rediteljima Stivenom Spilbergom (Steven Spielberg) i Ridlijem Skotom (Ridley Scott), a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova poput "Pad crnog jastreba", "Hannibal", "Kraljevstvo nebesko", "Američki gangster"... 

Dva filma iz tog razdoblja - "Schindlerova lista" i "Gladijator" donijela su mu nagrade Oskar i BAFTA. Njegov rad na mini seriji "Drug Wars: The Camarena Story" okrunjen je nagradom Emi. 

Lustig je dugi niz godina bio aktivan u Holivudu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i nauke kao član Odbora za nominacije. 

Prije šest godina sa suprugom se vratio u Zagreb.

U aprilu je proglašen počasnim građaninom Zagreba. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Lustiga 1994. godine Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.