SJEĆANJE PRODUCENTA

Fantom za "Avaz": Tifa je bio idol Toše Proeskog

Bio je human čovjek, mirnog temperamenta, kaće Vukalić

Piše: L. Sarajlić-Ramović

20.10.2021

Fantom: Tifa je bio idol Toše Proeskog. Avaz

Mada se u subotu, 16. oktobra, navršilo punih 14 godina od pogibije Toše Proeskog, bivša Jugoslavija ne zaboravlja ovog sjajnog pjevača, koji je živio samo 26 godina.

Život je izgubio u saobraćajnoj nesreći koja se desila u Hrvatskoj, a iza njega su ostali bezvremenski hitovi.


Festival u Bihaću

Jedan od onih koji su sarađivali s Proeskim je i Fikret Vukalić Fantom, bh. muzički producent s adresom u Beču.

- Toše je upravo sa mnom započeo karijeru i prva pres-konferencija u Sarajevu desila se 2003. godine u hotelu „Holiday Inn“. To je bilo prvo njegovo pojavljivanje u Bosni - prisjeća se Fantom.

Nije zaboravio nijedan trenutak njihove saradnje.

- U Minhenu, tačnije u studiju „Matrix“, radili smo na njegovom prvom albumu s našim istinskim umjetnikom Samirom Šestanom - dodaje Fantom.

Prisjeća se gostovanja u Beču i drugim evropskim gradovima te izdvaja učešće na Festivalu zabavne muzike u Bihaću.

- Toše je u Bihaću osvojio prvo mjesto, i to ispred Tonyja Cetinskog, vrhunskog vokalnog soliste. Nakon toga je u mnogim medijima bio na naslovnim stranama, a uslijedila su i gostovanja u brojnim TV kućama. Postao je velika zvijezda u cijelom regionu - ističe Fantom.


Istinsko dijete

Kaže da niko za njega nije mogao reći ništa loše.

- Znao sam kazati da je Toše istinsko dijete, odgojeno na najbolji način. Bio je i human čovjek, mirnog temperamenta, crpio je moje znanje...

Mnogo ga je zanimao moj rad s Merlinom, Čolom i Bregom, a Tifu je smatrao svojim idolom zbog njegovih vokalnih sposobnosti, pa sam ih i upoznao. Toše je tada bio presretan - sjeća se Fantom.


Proeski i Vukalić. Arhiva

Nikad ga neću prežaliti


- Toše je bio veoma skromna osoba, zadovoljavao se sendvičem. Kad smo procijenili da je došlo vrijeme da se okuša na evropskoj i svjetskoj sceni, počeli smo u Italiji. I zasigurno bi uspio, ali desila se tragedija... Bio je muzički biser, kakav se pojavi jednom u 100 godina. Sjećam se da su mi mnogi govorili da jedino on može biti Čolin nasljednik. Nikad ga prežaliti neću - kaže Fantom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.