EKSKLUZIV

Turski producent i DJ Burak Jeter za "Avaz" uoči nastupa na Bijeloj tabiji: Pogled na Sarajevo s uzvišenja je savršen

Vjerujem da će 11. septembra biti sjajna noć

Razgovarala: Helena Javor – Ibrahimbegović

8.9.2021

Jeter: U subotu nastupa na Bijeloj tabiji u Sarajevu. Privatna arhiva

Poznati turski producent i DJ s adresom u Amsterdamu Burak Jeter (Yeter) je hedlajner na prvom izdanju „Festa.033“, koji će početi 11. septembra na Bijeloj tabiji u Sarajevu. Festival će trajati tri dana.


Jeter je u ekskluzivnom intervjuu za „Avaz“ govorio o Sarajevu, muzičkim planovima te je otkrio kako je provodio vrijeme na početku pandemije koronavirusa, koliko je cjelokupna situacija utjecala na njegovo stvaralaštvo...



Saradnja s Ališom Kis

Za nekoliko dana dolazite u Sarajevo. Jeste li uzbuđeni, jer, ipak, ovdje imate dosta fanova?


- Posljednji koncert koji sam održao u BiH je onaj u Banjoj Luci. Ovo će mi biti prvi nastup u Sarajevu i veoma sam uzbuđen.


Možemo li očekivati spektakl na Bijeloj tabiji?

 

- Mogu reći da sam upoznao historijska mjesta i lokacije kroz naše simfonijske turneje i moje virtuelne setove. Oduvijek su mi se dopadale bosanska kultura i historija, a pogled na Sarajevo s uzvišenja je savršen. Također, mogu reći da je hrana odlična. Siguran sam da će 11. septembra biti sjajna noć i nadam se da se vidimo.




Jeter: Pandemija je utjecala na to da je moj rad kreativniji. Privatna arhiva

Kako ste provodili vrijeme tokom „lockdowna“?


- S obzirom na to da su bili otkazani svi događaji uživo, odnosno s publikom, započeo sam virtuelne koncerte u Amsterdamu, Antaliji, Dubaiju, Banjoj Luci... Imao sam više vremena za produkciju, pa sam producirao remikse, nove pjesme i aranžmane. Radio sam i uživo javljanje na Instagramu zajedno s Ališom Kis (Alicia Keys), a i radili smo na novoj pjesmi.


80 koncerata


Je li pandemija utjecala na Vašu kreativnost?


- Uopće ne, pandemija je utjecala na to da je moj rad kreativniji. Kao što sam već spomenuo, osim online koncerata, radili smo na tome da održimo muziku „u životu“. Definitivno su mi najviše nedostajali koncerti pred publikom, ali trenutna situacija dozvoljava da nastupamo u pojedinim zemljama i do kraja godine imamo potvrđeno oko 80 koncerata.  



Jeter: Nakon Bosne i Hercegovine nastupam u Dubaiju, Meksiku, Istanbulu, Amsterdamu, Frankfurtu i Mikonosu. Privatna arhiva

Kakav je bio osjećaj kada ste se prvi put popeli na binu nakon pauze?


- Veoma sam sretan što nastavljam s tačke na kojoj sam stao zbog pandemije. Sada smo počeli praviti planove na dnevnom nivou za neke zemlje. Nije isto kao prije pandemije, definitivno. Iz dana u dan stižu zahtjevi za koncerte. Ovo je zaista vrlo čudan period, ali stvaranje muzike ne smije stati. Baš kako se svijet okreće, tako muzika i nastavlja da svira.



Muzika nema rok trajanja

Koji su Vaši planovi za budućnost?


- U ovom trenutku objavljujem singlove. Posljednji su bili „Bring It Back“ i „Last Night“ i veoma dobro su prošli na brojnim muzičkim platformama i portalima. Usto, objavio sam zvanični spot za pjesmu „Oh, My, My“, koju sam radio s Montijegom. Snimali smo ga u Medelinu u Kolumbiji i za samo tri dana imao je više od pet miliona pregleda na YouTubeu. Ova pjesma je sada hit.


Vjerujem da muzika nema rok trajanja. Pjesme poput „Tuesday“, „Happy“, „My Life is Going On“ planiram obraditi i objaviti nove verzije.



Od Dubaija do Mikonosa

- Nakon Bosne i Hercegovine nastupam u Dubaiju, Meksiku, Istanbulu, Amsterdamu, Frankfurtu i Mikonosu. Ostale datume ću objaviti uskoro - kaže Jeter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.