INVESTICIJE

Crna Gora gradi solarnu elektranu: Bit će jedna od najvećih u Evropi

Elektrana će koštati oko 200 miliona eura. Agencije

Avaz.ba

7.12.2019

U Crnoj Gori gradi se solarna elektrana, jedna od najvećih u Evropi.

Elektrana na Birskoj gori koštat će oko 200 miliona eura, a trebala bi zaposliti 226 ljudi, kazala je u intervjuu portalu CdM ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić. 

Ona kaže kako je fokus Vlade u prethodnom periodu bio na razvoju ambijenta koji bi potakao investitore da ulažu u obnovljive izvore električne energije, a rezultat je, kako dodaje, ulaganje renomiranih evropskih investitora u obnovljive izvore energije. Između ostalog, poručuje, u toku je i procedura zaključenja ugovora s prvorangiranim ponuđačem za ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja, prenosi CdM.

- Također, dodatni pokazatelj odličnog poslovnog ambijenta za ulaganje u obnovljive izvore jeste potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od 250 MW, sa konzorcij koji pored EPCG čini i renomirana finska kompanija FORTUM, kao i zainteresiranost njemačke kompanije WPD, jednog od lidera u izgradnji vjetroelektrana u Evropi, za izgradnju vjetroelektrane Brajići. Također, trebalo bi napomenuti i zainteresiranost austrijske kompanije ''Ivikom'' da zajedno s našom nacionalnom kompanijom EPCG gradi vjetroelektranu Gvozd - rekla je Sekulić.

Osim rezultata koji su ostvareni na razvoju poslovnog ambijenta za ulaganja u obnovljive izvore energije, država je, kako ističe, kroz nacionalnu kompaniju EPCG, vršila i direktna ulaganja u obnovljive izvore električne energije.

Kako je Sekulić dodala, Crna Gora je sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavala iz obnovljivih izvora, a da pri tome nije radila termoelektrana, odnosno nije bilo ni grama emisije plinova s efektom staklene bašte.

- Naravno, govorimo o desetak dana, u godini koja ima 365 dana, što znači da je pred nama još ogroman posao u tranziciji prema čistim izvorima energije, ali ovaj fenomen potvrđuje dvije važne činjenice. Prvo, ulaganja u izgradnju novih obnovljivih izvora počela su da daju rezultate. Instalirana snaga proizvodnje u Crnoj Gori u protekle tri godine porasla je za više od 10 posto - rekla je, napomenuvši da su svaka povoljna hidrološka prilika i svaki dobar vjetar maksimalno iskorišteni.

Druga važna činjenica je da ovakav rad potvrđuje da je, uz posebnu pažnju i dodatne napore, potrošače moguće pouzdano snabdijevati energijom i bez fosilnih goriva. U svijetlu globalnih ciljeva borbe protiv klimatskih promjena, i danas svima nama daleke 2050. godine, ovo je potvrda da su ekološki prihvatljiva rješenja nadohvat ruke - istakla je crnogorska ministrica ekonomije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.