VOJVODINA

Čanak: Poslije paljenja zastava, knjiga i fotografija započinju masovni zločini

Šutnja države, koja najčešće znači odobravanje, bila bi opasnija od ludila ekstremista koji pale fotografije i zastave

Nenad Čanak. Avaz

Avaz.ba /Antena M

5.1.2020

Liga socijaldemokrata (LSV) Vojvodine poziva nadležne organe Republike Srbije da u što kraćem roku privedu pravdi vinovnike incidenta koji se dogodio u subotu popodne u Zrenjaninu tokom održavanja skupa koji su organizatori nazvali „Mitingom podrške Srbima u Crnoj Gori“, prenosi Antena M saopćenje koje potpisuje predsjednik LSV-a Nenad Čanka.

- U toku ovog skupa zapaljena je fotografija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, nošene su i uzvikivane parole šovinističke i rasističke sadržine. Poslije paljenja zastave Crne Gore pred ambasadom ove države u Beogradu najnoviji incident samo je još jedan dokaz da nacionalističke i ekstremno desne grupacije slobodno djeluju i da otvoreno krše Ustav i zakone naše zemlje. Ratno ludilo devedesetih godina pokazalo je da poslije paljenja zastava, knjiga i fotografija na red dolaze kuće, sela, gradovi. Mir ustupa mjesto ratu. Započinje spirala nasilja praćena masovnim zločinima - naveo je Čanak. 

On je zatražio da država Srbija pod hitno spriječi djelovanje ekstremista i sankcionira počinioce krivičnih djela u Beogradu i Zrenjaninu.

- Šutnja države, koja najčešće znači odobravanje, bila bi opasnija od ludila ekstremista koji pale fotografije i zastave. Pozivamo i predstavnike vlasti i samozvane „prave opozicije“ da obuzdaju svoju huškačku retoriku i svakodnevni govor mržnje prema Crnoj Gori. U vremenima kriza uvijek iznova se pokazuje kako Srbiji nedostaje prava evropska alternativa - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.