REAKCIJE

Plenković: Kujundžića sam smijenio jer nije bio fokusiran na koronavirus

Kujundžić više nije bio fokusiran na svoj posao, nego na afere, rekao Plenković

Plenković: Sutra će predložiti novog ministra. Index.hr

Avaz.ba / Index.hr

28.1.2020

Nakon što je donio odluku o smjeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, premijer Hrvatske Andrej Plenković učestvovao je na konferenciji "Energetika 2020".

Poslije govora na konferenciji, Plenković je dao izjavu za medije, u kojoj je govorio o smjeni Kujundžića.

Rekao je da Kujundžić više nije bio fokusiran na svoj posao, nego na afere te da se vraća u Sabor. Kao razlog za smjenu Kujundžića naveo je i - koronavirus.

- Ministarstvo zdravstva je bitno, odgovornosti koje imamo u ovom trenutku kao predsjedavajući i kao zemlja koja se zajedno s drugima mora pripremiti za odbranu od šireće epidemije koronavirusa zahtijevaju puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku Kujundžić je, prije svega, bio fokusiran na teme koje nisu imale veze s Ministarstvom zdravstva - izjavio je Plenković.

Kazao je i da će sutra predložiti novog ministra. U medijima se dosad špekuliralo da bi Kujundžića mogli naslijediti njegov zamjenik Željko Plazonić ili pomoćnik Vili Beroš.


Plenković: Mediji "tresu" ministre. Index.hr

Na pitanja o detaljima oko imovinske afere sada već bivšeg ministra, premijer je kazao da mu Kujundžić na jučerašnjem sastanku nije predočio nikakve papire. Istakao je da su to teme koje Kujundžić sam mora objasniti javnosti.

-  Ove situacije su neke okolnosti za koje ja niti sam znao, niti sam mogao znati, niti je to predmet mog interesa, niti su to informacije o kojima sam ja ikada prije s njim razgovarao - kazao je Plenković.

Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog činjenice da je Kujundžić već osmi ministar u njegovoj vladi koji je smijenjen zbog afera, Plenković je odgovorio da ga zabrinjava fenomen koji je posebno izražen u posljednje tri i po godine.

- Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija da "tresu" ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom odbrambenom stavu, a mi nismo tu da imamo odbrambeni stav, već proaktivni stav da rješavamo probleme društva. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.