REGION

U Srbiju stigle nove grupe migranata iz Sirije i Pakistana

Prvi Prihvatni centar iz pravca Grčke i Sjeverne Makedonije je u Preševu

Migranti stigli u Preševo. Screenshot

Avaz.ba

1.3.2020

Prvi Prihvatni centar iz pravca Grčke i Sjeverne Makedonije je u susjednoj Srbiji u Preševu. Dnevno prima i registrira oko 50 migranata. Kako prenose srbijanski mediji, jutros rano stigle su manje grupe Sirijaca i Palestinaca koji su u septembru krenuli iz Turske. 

- Nisam bio u kampovima, spavao sam u starim kućama ili plaćao kiriju, planiram da idem u Italiju, znam da je komplicirana situacija, da su zatvorene granice, ali ću da pokušam - rekao je Tarik Avidi, migrant iz Sirije za RTS.

Muhamad Husein iz Pakistana kaže da je mnogo ljudi sretao na putu uključujući i zemljake i poznanike. Uglavnom ide pješke, prati lokaciju na mobilnom telefonu a želja mu je da stigne do Njemačke ili neke druge evropske zemlje.

Očekuje se novi val migranata. Avaz

Komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić očekuje značajni priliv iz Turske.

- Očigledno da se prilično organizirano tome pristupa, može se očekivati veliki pritisak na Grčku i Bugarsku granicu, uvjeren sam da je Srbija spremna kakav god da je scenario - tvrdi Cucić.

U Srbiji je u Prihvatnim centrima 5.800 migranata, u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila procjenjuju da ih je van kampova više od 1.000.

Iz Srbije uglavnom kreću ka Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ilegalnim putevima prelaze granice, te se pokušavaju prebaciti, uglavnom do Njemačke i Italije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.