HRVATSKA

Oni su spustili dio zagrebačke katedrale: Uh, poseban je to osjećaj

Oni su spustili dio zagrebačke katedrale. Sanjin Strukić/Pixsell

Avaz.ba

18.4.2020

Trojica radnika koja su radila na dizalicama kojima je u petak spušten dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, oštećen u zemljotresu, rekli su nam svoje dojmove nakon što su odradili historijski zadatak, piše portal 24sata.hr. 

Toranj katedrale spuštan je s dvije 500-tonske dizalice.

Na pitanje kakav je osjećaj bio skidati sjeverni toranj katedrale Hrvoje Đakić, Dalibor Bezik i Darko Špiranec uglas su odgovorili: „Adrenalin do kraja.“

- Inače radimo na vjetrenjačama, to su isto visine, ali ovo je katedrala, ovo je nešto posebno. Sve je prošlo bez ikakvog problema, „uz dlaku“ - rekao je Hrvoje.

„Skromno“ i uz osmijeh su dodali da su najbolji u svom poslu, a na pitanje očekuju li povišicu zbog ovog historijskog zadatka kažu: „Bumo vidli.“


Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale uspješno je prizemljen na tlo u petak oko 19 sati. Nakon toga je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, čestitao svim učesnicima operacije na uspješnom uklanjanju.

U odvajanju tornja učestvovali su i pripadnici Hrvatske vojske, a zatim je tim alpinista provjerio je li sve osigurano.

Podsjetimo, u snažnom potresu koji je zatresao Zagreb urušio se južni toranj, a sjeverni je jako oštećen. Zbog opasnosti da bi se mogao urušiti, odlučeno je da se njegov vrh odvoji kontroliranom eksplozijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.