ZLOČINCI

Kapetan Dragan: Rafalima po Kninu slavila se pobjeda Crvene zvezde

Neobično mi, pitam ga, šta je ovo, šta se dešava? Ništa, pobijedili smo pa slave

Kapetan Dragan: Osuđeni ratni zločinac. Arhiv

Avaz.ba

23.4.2020

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ispričao je zanimljivu anegdotu s obuke vojnika 1991.

U razgovoru za Balkan Info Vasiljković se prisjetio čuvene utakmice u Bariju iz davne 1991. godine, kada su crveno-bijeli osvojili tadašnji Kup šampiona.

- Najstariji vojnik, Nikola Simić Ciga, svi ga znaju, dođe do mene, ukopa se i kaže: "Gospodine kapetane, dozvolite mi da se obratim. Htjeli smo da zamolimo da ostanemo budni duže, veoma mnogo nam znači." Ja kažem: "U redu, ali je ustajanje u pet." Kažu oni, nema problema. I svi su se obradovali. 

Donijeli su 67 stolica u salu gdje je bio televizor, poredali sve pod konac i došli, sjeli, već je počela utakmica kad sam se ja spustio. Oni svi ustanu kad ja uđem i ja rekoh, sjedite momci. Onda su htjeli da mi donesu stolicu, ja sam rekao da hoću da se izvalim kod kamina. Bilo je baš jedno mjesto kod kamina gdje sam mogao da se izvalim, neko je otrčao da mi donese jastuk. I ja, kako sam stavio jastuk ispod glave, tako sam zaspao. I kako sam zaspao, u jednom trenutku čujem škripu stolica i pomjeranje. Kažem: "Aha, gotovo, hajde momci, svi na spavanje."

Bilo je to na poluvremenu, ali pospani Vasiljković to nije znao.

- I svih 67 prođe pored mene, nasmiješe se, naklone, kažem: "Laku noć", oni meni: "Laku noć, kapetane." Ja sam mislio da sam ispao džek u njihovim očima, svi nasmijani i veseli. I ništa, odem ja gore, skinem čizme i legnem da spavam, umoran kao pas. Taman sam zaspao kad sam čuo rafalnu paljbu po Kninu. Ja ustanem, skočim, obujem čizme, zgrabim pušku, vidim dežurnog stražara iznenađenog što me vidi sa puškom. Neobično mi, pitam ga, šta je ovo, šta se dešava? Ništa, pobijedili smo pa slave. Šta smo pobijedili? Pa utakmica, Crvena zvezda pobijedila. Ja ga pitam: "Pa, zar to nije završeno prije nekog vremena?" Kaže ne, to je bilo prvo poluvrijeme - kazao je Vasiljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.