SRBIJA

Dr. Kon otkrio kada se ukida vanredno stanje

Ovaj vikend značajan jer se zna da i za prvomajske praznike postoje okupljanja i druženja

Predrag Kon. Avaz

Avaz.ba

30.4.2020

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će prvomajski policijski sat najvjerovatnije biti onakav kakav je prijedlog dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da je to kompromis ali da se ne osjeća dobro zbog toga.

- Mi smo već rekli da bi trebalo izdržati ovaj produženi vikend. Bila je ideja da se potpuno relaksiraju stariji, da im se osigura da relakirano mogu hodati tokom čitavog perioda što je bila suština prijedloga ako ne računamo i frekvenciju kontakata. Pošto je ovo kompromisno rešenje, o kojem će se danas raspsravljati, pretpostavljam da će struka to prihvatiti. Vjerovatno će biti onako kako glasi prijedlog - kazao je on.

Kon je rekao da je ovaj vikend značajan jer se zna da i za prvomajske praznike postoje okupljanja i druženja, koja traju duže.

- Vremenska prognoza ide u prilog, jer se po vlažnon vremenu daleko teže prenosi virus. Mislim da je pretjerana rasprava bila oko ovog vikenda, iz razloga što je to posljednje što ovako može da se dogodi. Ne osjećam se dobro zbog toga, najiskrenije, to je trebalo da se izdrži, ali razumijem da je kompromis najbolje sprovesti. Jer time izlazimo iz nekog problema, koji je isfabrikovan jer ljudi ne shavataju koliko je teška ova bolest i koliko se od njega umire - kazao je dr. Kon.


Aktivnost virusa će se i dalje spuštati. AFP

- Ako su nekome toliko važna ta posljednja tri dana evo vam, ali se ne osjećam dobro. To moram da kažem. Aktivnost virusa će se i dalje spuštati. Ako se bude počeo dizati, ponovo ćemo morati da aktiviramo mjere - rekao je Kon. 

On je istakao i da će vanredno stanje u Srbiji biti ukinuto kada virus ne bude aktivan u vremenskom periodu od sedam uzastopnih dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.