PANDEMIJA

Kreće ispitivanje kolektivnog imuniteta na koronavirus u Srbiji

Tako možemo da vidimo koji je odnos otkrivenih slučajeva infekcije prema ukupnom broju slučajeva koji se dogodio u populaciji, kazao je Janković

Kolektivno testiranje. Ilustracija

Avaz.ba

2.5.2020

Od ponedjeljka počinje ispitivanje kolektivnog imuniteta na koronavirus u Srbiji, potvrdio je ovo imunolog Srđa Janković. Kako kaže to će pokzati koliko se osoba zarazilo, a nije imalo simptome. 

Testiranje na uzorku od oko 7.000 domaćinstava trebalo bi otkriti koliko je osoba razvilo antitijela, te da li je stečen kolektivni imunitet.

- Tako možemo da vidimo koji je odnos otkrivenih slučajeva infekcije prema ukupnom broju slučajeva koji se dogodio u populaciji. Od ovog odnosa zavisi i stepen kolektivnog imuniteta, na koji sada ne možemo da računamo - rekao je Janković za regionalne medije. 


Kolektivno testiranje u Srbiji. Ilustracija

Kada je riječ o uzorku od 7.000 domaćinstava, naglasio da je važno da je taj uzorak sistematičan i dovoljno nasumičan, kako određena grupa ne bi bila previše zastupljena u uzorku. 

- Ako je jedna grupa više zastupljena u uzorku, rezultat se teško može preračunavati na cijelu populaciju. Ovo se, inače, zove reprezentativni uzorak, i on se bira po metodologiji koja je odavno priznata za takve situacije- naveo je Janković. 

Između ostalog, on navodi da iako se smanjuje broj zaraženih u Srbiji pandemiji još uvijek nije kraj. 

Epidemija se bliži kraju, ali nećemo stići do kraja brzinom kojom želimo ako ne budemo odgovorno pratili sve mjere. Izbegavanje kontakata je esencijalno - poručio je Janković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.