BEOGRAD

Kon poslao poruku građanima: Izdržite još ovih nekoliko sedmica

Morat ćemo da uđemo u prijelazni period, u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru, rekao je Kon

Kon: Važna fizička udaljenost. RTS

Avaz.ba

3.5.2020

Najnoviji podaci o broju i stanju oboljelih od koronavirusa su ohrabrujući, rekao je srbijanski epidemiolog Predrag Kon za RTS. 

On je istaknuo da se tome težilo, ali da još ne smije biti opuštanja. Kon tvrdi da je Srbija ušla u mirniju fazu epidemije. Ipak, kaže da je bitno da još postoje čepovi gdje se virus može brzo proširiti, kao što su gerontološki centri. 

Kada je riječ o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korištenje dezinfekcionih sredstava nešto što će morati da se radi. 

Naglašava, također, da su važni i fizička udaljenost i izbjegavanje nepoznatih kontakata.

- Morat ćemo da uđemo u prijelazni period, u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru - rekao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mjere i da će u Beogradu u početku javni prijevoz koristiti samo zaposleni.


Kon: Važna fizička udaljenost. RTS

- To omogućava da se smanji broj korisnika i da bude veoma kontrolirana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku - rekao je epidemiolog Kon.

Navodi i da aviosaobraćaj mora da se otvori, ali da još nema letova i da je to izazov, jer još nije jasno hoće li se primjenjivati mjere karantina ili samoizolacije. Na pitanje kada će epidemija proći, Kon je rekao da je ovaj talas pri kraju i da će se u naredne dvije sedmice smanjivati aktivnost virusa, a poslije će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.