EPIDEMIOLOG

Kon: Srbija na izlasku iz epidemije

Zaštitne maske će biti obavezujuće za sve starije od 65 godina i hronične bolesnike i u nastupajućem razdoblju tokom ljeta

Predrag Kon. Avaz

Fena

28.5.2020

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je kako je Srbija na izlasku iz epidemije te da ulazi u razdoblje sporadičnog javljanja koronavirusa, navodeći da se takozvani "džepovi" mogu javljati i tokom juna.

- Definitivno izlazimo iz razdoblja epidemije. Tokom jučerašnjeg dana smo bili na 0,8 posto pozitivnih od broja testiranih. Kada padne ispod 0,5, to je sporadično javljanje - istaknuo je Kon za RTS.

Kazao je kako za sada nema govora o otvaranju staračkih domova.  Prema Konovim riječima, dok je virus u cirkulaciji, on može ući u kolektiv gdje su osjetljivi, kao što su domovi za njegu starih. 

- Otvaranje domova za sada ne, onog trenutka kad ne bude virusa u cirkulaciji, onda će to biti adekvatno popraćeno - kazao je Kon.


Maske obavezne. AFP

Govoreći o testiranju na antitijela, Kon je rekao da građanin, ukoliko ima pozitivan nalaz, treba otići kod liječnika, odnosno infektologa, virologa ili imunologa.

- Oni moraju biti ispitani i da im liječnici objasne što dalje. Anketiranje te osobe potrebno je da se vidi gdje je moglo doći do zaraze - objasnio je doktor.

Kako je kazao, zaštitne maske će biti obavezujuće za sve starije od 65 godina i hronične bolesnike i u nastupajućem razdoblju tokom ljeta.

- Dok ne objavimo da nema virusa uopće i rezultat ne bude ''nula''. Kasnije se i oni mogu opustiti - zaključio je Kon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.