TVRDI DA JE ŽRTVA INSINUACIJA

Osumnjičen za kriminal u nabavci respiratora: Potpredsjednik slovenske vlade ne razmišlja o ostavci

Policija pregledala njegovu kuću i izvršila pretres u uredu u Ljubljani

Počivalšek: Nudi dokaze u svoju korist. HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Avaz.ba

1.7.2020

Slovenski ministar privrede i potpredsjednik Vlade Zdravko Počivalšek izjavio je da ne razmišlja o ostavci uprkos kriminalističkoj istrazi u kojoj se on sumnjiči za nanošenje štete proračunu u vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa, prenosi Fena. On tvrdi da uživa podršku premijera Janeza Janše.

Počivalšek je glavni koalicijski partner premijera Janše čija bi Vlada bez glasova Počivalšekove Stranke modernog centra (SMC) ostala bez parlamentarne većine.

Policija je jučer uhapsila Počivalšeka zbog sporne nabave medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa. U centru pažnje je nabavka respiratora vrijednih osam miliona eura za čiju je nabavku Počivalšek navodno intervenirao, pogodujući firmi koja za to nije imala uvjeta i to prije nego li je ova kompanija osigurala bankovnu garanciju. 

Pušten je u kasnim večernjim satima nakon što je policija pregledala njegovu kuću i izvršila pretres u njegovom uredu u Ljubljani.

Počivalšek je danas na konferenciji za novinare kazao da je surađivao s policijom, predložio im dokaze u svoju korist te se nada da će istražni organi posao obaviti korektno, konstruktivno i brzo.


Janša: Podržava ključnog partnera. Boris Scitar/PIXSELL

Dodao je da ga istraga nije iznenadila i da je shvaća kao posljedicu svih dosadašnjih "pritisaka, političkih manevara i insinuacija u javnosti” te da ne žali zbog teških odluka koje je trebalo donositi na početku epidemije koronavirusa, kada opreme za bolnice i građane nije bilo, pa je trebalo djelovati brzo i učinkovito.

Zbog istrage protiv Počivalšeka jučer je ostavku dao ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, pripisavši taj slučaj “političkoj pristranosti dijelova policije, sudstva i tužiteljstva”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.