MIŠLJENJA

Seferi: I na Kosovu i u Srbiji postoji nezadovoljstvo nekih krugova zbog nastavka dijaloga

Mislim da je važno čekati i vidjeti da li će se nešto od tema o kojima su govorili implementirati, rekao je novinar sa Kosova koji radi u Beogradu

Avaz.ba / Blic.rs

17.7.2020

Seferi: Još ne znamo je da li je nešto dogovoreno. Kosovo online

Idro Seferi, novinar sa Kosova koji radi u Beogradu, rekao je da su razgovori predstavnika Beograda i Prištine u Briselu pokazali da su obje strane spremne da se dijalog nastavi i dodao da očekuje da će u vremenu koje slijedi biti sve manje tenzija.

- Ne vidim neki veliki pomak, ali pomak je u tome što će se dijalog svakako nastaviti. Uzimajući u obzir šta su obje strane rekle poslije dijaloga, ono što je zajedničko jeste da se izražava spremnost da se dijalog nastavi.

Ono što još ne znamo je da li je nešto dogovoreno unutra. Mislim da je važno čekati i vidjeti da li će se nešto od tema o kojima su govorili implementirati - rekao je Seferi za „Kosovo online“.

On smatra da i na Kosovu i u Srbiji postoji nezadovoljstvo nekih krugova zbog nastavka dijaloga.

Priština: Obje strane pokazale spremnost da razgovaraju o teškim temama. AFP

- Međutim, ono što je najvažnije je da je Borel (šef diplomatije EU Žozep Borel, op. a.) rekao da će EU preuzeti odgovornost za ovaj dijalog, pa ćemo vidjeti da li to ima neku težinu veću nego u prošlom mandatu Federike Mogerini ili će ipak doći do nekog zastoja u pregovorima - kaže Seferi.

Rekao je da je dobro i to što su obje strane pokazale spremnost da razgovaraju o teškim temama koje opterećuju odnose, kao što je pitanje nestalih.

Smatra da bi trebalo sačekati reakciju Vašingtona i vidjeti šta je u planu i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ne očekujem da će doći do brzog rješavanja svih problema, ali činjenica da će već sljedeće srijede biti sastanak, ukazuje da će dijalog biti inteziviran. Također, ne očekujem da će do visokih političkih tema doći tako brzo.

Na Kosovu zbog Tačija (predsjednik Kosova Hašim Tači), a ovdje zbog protesta, pa bi trebalo da prođe neki period, da te lokalne teme i lokalna nezadovoljstva prođu kroz proces - kaže Seferi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.