LIDER LDP-A

Jovanović: Poređenje Kosova i Republike Srpske može samo naštetiti Srbiji

Prema njegovim riječima, vrijeme je da Srbija zauzme oštriji stav prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku

Čedomir Jovanović. Tanjug

Avaz.ba

27.8.2020

Predsjednik Liberalno demokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je danas da stavljanje u isti koš Republike Srpske i Kosova samo može naštetiti interesima Srbije pred važne sastanke zvaničnika Beograda i Prištine, piše Nova.rs.

Kako je naveo u pisanoj izjavi, od Srbije se očekuje da se zvanično odredi po aktuelnim pitanjima i u BiH i u Crnoj Gori.

- To ne smijemo sebi da dozvolimo. Srbija je stalno u makazama između Srba sa one strane Drine, ali i Srba iz Crne Gore. Podrazumijeva se da budemo pažljivi u odnosima sa njima, ali ne i da dopustimo da nas uvuku u sukobe sa susjedima tražeći da se miješamo u njihova unutrašnja pitanja - kazao je Jovanović.

On je naveo i da pored sačuvanog mira, koji ocjenjuje kao najbitniji, Srbiju takvi pritisci uvijek dodatno slabe, ali i koštaju.

- Mir u Bosni uvijek je značio i mir u regionu. A svako poređenje Kosova sa Bosnom svakako ne pomaže našim naporima da održimo stabilnu situaciju u zemlji - ocijenio je.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da država zauzme oštriji stav prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku “kako svi državljani Srbije ne bi bili taoci njegove nepromišljene politike”.

Dodao je i da je došlo vrijeme da se “kosovski čvor” rješava bez obzira na upozorenja od prosrpskih stranaka u Crnoj Gori.

- Možda je vrijeme da jasno stavimo do znanja i regionalnim i međunarodnim partnerima da se srpska politika kreira u Beogradu, a ne u Banjaluci ili na litijima u Crnoj Gori. I da to učinimo dok ne bude kasno - naveo je Jovanović u pisanoj izjavi, prenosi Nova.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.