"PRESSING"

Pešić: Đukanović je prvi zadao udarac Miloševiću

Prvi koji je izašao i rekao da je Milošević prevaziđen političar i zadao prvi udarac bio je Milo Đukanović, navodi Pešić

Vesna Pešć, Milo Đukanović. Arhiv

Avaz.ba

2.9.2020

Političarka i sociologinja Vesna Pešić iz Beograda govorila je u večerašnjem Pressingu o aktuelnoj temi napada na Bošnjake i manjine u Crnoj Gori, nakon izbora. 

- Taj napad na manjine izgleda kao veliko razočaranje, kada smo i u izbornoj noći gledali rezultate izbore u Crnoj Gori na relativno demokratskim izborima. Ja sam to vidjela kao jedan veliki korak naprijed, razgovarala sam i sa prijateljima u Crnoj Gori, koji su kazali "morali smo, nismo mogli više izdržati". Moj prvi utisak je da hoću da vjerujem, da želim da dam podršku, kazala je i dodala:

- Njih četvorica su rekli da neće mijenjati ništa što je Đukanović napravio, moj utisak je bio pozitivan. Jako sam se potresla da čujem da su mogli da odmah napadnu, i ko to radi. Ko to radi? Ko tamo napada džamiju i uslimane? Ja mislim da toga ima i sa strane vlasti.

- Ja tražim da Đukanović odmah pošalje policiju i raščisti to, on je na vlasti još uvijek i njega krivim za to", kazala je ona.

-Ja dobro poznajem Đukanovića i moram da kažem da je Đukanović uradio mnoge dobre stvari za Crnu Goru. Mi kada smo demonstrirali u Beogradu 95/96, prvi koji je izašao i rekao da je Milošević prevaziđen političar i zadao prvi udarac bio je Milo Đukanović. On je taj potez povukao i to ne mogu zaboraviti. Odveo je dosta Crnu Goru prema EU, učlanjen je u NATO. Ne bih htjela da ispadne da hoću da oduzmem te zasluge. Ali, htjela sam naglasiti da su građani bili umorni, morate uzeti i taj faktor. Visoka izlaznost, skoro cjelokupno građanstvo".

Pešić je kazala je greška Đukanovića u tome što je ušao u sukob sa SPC.

- Đukanović je pogriješio što je ušao u sukob sa SPC, i čisto da kažem: gdje bre šest mjeseci pred izbore dođeš u sukob s njima? Amfilohije, popovi su odigrali ključne uloge sa onim litijama.

Postoje priče da je Vučić igrao dvostruku ulogu. Ovdje mi nismo raskrstili sa Miloševićem nasljeđem, mi smo još uvijek prijetnja za region i još nije nestala ideja Velike Srbije. Ponovo se pokušava ići na to da se ujedine RS-a, Crna Gora sa Srbijom", kazala je Pešić.

Dodaje da ipak želi biti optimista.

- Hoću da živim u nekom optimizmu, možda je Crna Gora napravila iskorak, dok mi idemo unazad. Neću unaprijed da kažem da je sve propalo, iako sam potpuno svjesna svega što smo govorili, ali mi u Srbiji smo i dalje prijetnja za region".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.