SRBIJANSKA POLITIČARKA

Vesna Pešić za "Avaz": Hvala Bogu da je Incko ovo učinio

Niko u Evropi ni od susjeda BiH ne osporava genocid u Srebrenici osim Srbije i Republike Srpske, poručila je Pešić

Pešić: Ne postoje genocidni narodi. Avaz

Piše: E. Halimić

23.7.2021

Vesna Pešić srbijanska političarka i bivša zastupnica Liberalno-demokratske partije (LDP) u Skupštini Srbije za portal "Avaza" komentirala je odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) kojom su nametnute izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. 

Cijeli svijet je osudio genocid

- Cijeli svijet je to prihvatio i osudio. Niko u Evropi ni od susjeda BiH ne osporava genocid u Srebrenici osim Srbije i Republike Srpske koja je dio BiH. Republika Srpska i Srbija su jedine koje ovo pitanje pretvaraju u priču o tome kako su Srbi genocidan narod. Nije to tako. To treba reći, jer ne postoje genocidni narodi. Vjerujete li da niko Nijemcima za uvijenih više od šest miliona Jevreja nije rekao da su genocidan narod. Republika Srpska i Srbija izmislile su tu priču, dok je Crna Gora donijela rezoluciju koja je vrlo opširna i oprezna, naglasili su da su to individualna krivična djela koja su kažnjiva. Pa jedino mi i RS to pretvaramo u neku drugu priču o genocidnim narodima - pojasnila je Pešić.

Dodala je da je ipak Valnetin Incko bio vrlo neaktivan tokom svog mandata.


Napokon je odlučio progovoriti

- Napokon je odlučio progovoriti i hvala Bogu na tome. Svi se raduje ovom, nadamo se da će novi visoki predstavnik u BiH biti barem malo bolji od Incka. Dobro je da je ovo uradio. Imamo šest presuda Tribunala u Hagu za genocid, nema se tu šta negirati to su presude suda koji je uspostavljen odlukom UN-a - naglasila je Pešić.

Prema njenim riječima, ne može se negirati šest presuda i doživotni zatvori za Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

- Presudama je utvrđeno da je počinjen genocid i to je jedina istina. Ne može više biti negiranja. Ne vjerujem da će se sad pojačati pritisak na Srbiju - zaključila je Pešić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.