PRIŠTINSKI ADVOKAT

Vlasi za "Avaz": Ideja o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije istopila se kao lanjski snijeg

Crna Gora je na historijskoj prekretnici

Vlasi: Uloga Vašingtona bit će presudna. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

3.9.2020

Azem Vlasi, ugledni prištinski advokat, u razgovoru za „Dnevni avaz“ prognozirao je moguće rezultate razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, koji će se sastati sutra u Bijeloj kući, u sklopu nastojanja Vašingtona da pomogne riješiti ključne sporove između Prištine i Beograda. 

Jezičak na vagi

- Pregovori između predstavnika Kosova i Crne Gore u Vašingtonu neće dovesti do konačnog rezultata. A konačni rezultat u normalizaciji odnosa između ove dvije države bit će kada Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, kao što je priznala šest drugih nastalih od bivše Jugoslavije. Prema svemu sudeći, Srbija ovoga trenutka nije spremna za to, ali će se jednog dana, i to ne u dalekoj budućnosti, i to desiti - ističe Vlasi.

Svakako, kaže, razgovori u Vašingtonu će biti važan događaj i korak u tom pravcu.

- Uloga Vašingtona u tome bit će presudna, ali i Evropska unija ima tu važnu ulogu. Vašington i EU će usko sarađivati. Bitno je da niko od Kosova ne traži da odustane od državnosti. Bila je lansirana i ideja o razmjeni teritorija, ali se to istopilo kao lanjski snijeg, pa niko više to i ne spominje - smatra Vlasi.

Komentirao je i rezultate izbora u Crnoj Gori i ono što je uslijedilo.

- Poslije ovih izbora, Crna Gora je na historijskoj prekretnici. Pitanje je: hoće li sačuvati državni identitet, nezavisnost i samostalnost u punom kapacitetu te nastaviti putem evropskih integracija i vrijednosti, ili će skrenuti putem kojim od moderne evropske države postaje srpska provincija i geografski pojam Srbije - poručuje Vlasi.

U državama parlamentarne demokratije, gdje se na vlast dolazi preko slobodnih izbora, dešava se da od dva-tri glasa u parlamentu zavisi koja će stranačka formacija ili koalicija formirati Vladu. U slučaju Crne Gore, kaže, sada je taj jezičak na vagi postala malena formacija URA, s četiri mjesta u parlamentu, koju predvodi Dritan Abazović.

- U svom zanosu kritike i mržnje prema sadašnjoj vlasti on već duže vrijeme pravi društvo prosrpskoj, antievropskoj koaliciji. Ne znam da li on vidi da je on opozicija ovoj vlasti, a oni kojima pravi društvo su zapravo opozicija državi Crnoj Gori.



Vlasi: Svaka vlada hoće profesionalno što kompetentnije ljude. Arhiv

U postizbornoj euforiji koja ga je obuzela umišlja kao da će on biti glavni koji postavlja uvjete onima uz koje se svrstava, onima sa 38 mjesta u parlamentu, pa će on Crnu Goru zadržati nezavisnom, na evropskom putu, da će on spriječiti da ona postane „Srpska Sparta“, ili da će se on izboriti da se formira „ekspertska vlada“. Naravno da svaka vlada hoće profesionalno što kompetentnije ljude. Ali oni kojima Abazović pravi društvo sigurno neće odustati od svojih strateških ciljeva radi njega - smatra Vlasi.


Manjinske zajednice

Poručuje da Crna Gora može i mora bolje i uvijek još bolje voditi državu.

- Vjerujem, toga je svjesna i ova vlast, pa je zato DPS Mila Đukanovića nominalno i osvojila najviše glasova kod ovih izbora. Pored svega, većinska Crna Gora i posebno manjinske zajednice svjesne su da je pitanje njihovog opstanka postojanje nezavisne i suverene Crne Gore koja je članica NATO-a i vrlo bližu članstva u EU. Oni su svjesni da velikosrpska političko-crkvena formacija hoće da je odvuče od tog puta. Osim toga, on ne može iznevjeriti volju birača koji su glasali za njega zbog njegove proevropske orijentacije, a ne kako bi se svrstavao uz srpsko/ruski front - zaključuje Vlasi.



Abazoviću je mjesto uz većinsku Crnu Goru

- Abazović treba da shvati da on nije treća varijanta za Crnu Goru s četiri mjesta u parlamentu. Njemu je mjesto u koaliciji sa sadašnjom vlašću, mjesto mu je da bude uz većinsku Crnu Goru, jer je to garancija za realizaciju zahtjeva za boljim vođenjem države. Zar on vidi perspektivu s onima koji hoće da Crnu Goru istope u Srbiju? 

Ako neće sa DPS-om, Abazović može svijetla obraza ostati u opoziciji i nastaviti sa svim kritikama i rezervama koje ima. Na njegovom mjestu ozbiljan političar kome je stalo do nezavisne proevropske Crne Gore trebalo bi da se zamisli nad slavljem u Beogradu i Banjoj Luci zbog uspjeha političko-crkvene prosrpske koalicije - smatra Vlasi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.