STIŽU PONUDE ZEMALJA

Hrvatska priprema kupovinu 12 borbenih aviona

Hrvatska je kao članica NATO saveza dužna osigurati kvalitetan nadzor vlastitog zračnog prostora

Zadnjeg dana konkursa zaprimljeno više ponuda. Ilustracija

Avaz.ba / Anadolija

9.9.2020

Na zadnji dan podnošenja ponuda u konkursu za kupovinu eskadrile višenamjenskih borbenih aviona u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske (MORH) zaprimljeno je više ponuda od nekoliko država ponuđača, javlja Anadolija.

Republika Hrvatska je za nabavku eskadrile višenamjenskih borbenih aviona zatražila ponude od SAD-a za nove lovce F16, od Švedske za nove Gripene, te za rabljene "Eurofightere" od Francuske i Italije te također rabljene F16 od Izraela, Grčke i Norveške.

- Jako sam sretna što vas mogu izvijestiti da je švedska Vlada uručila hrvatskoj Vladi ponudu za kupovinu borbenih aviona. Sistem Gripen već je dugo važan dio ratnog vazduhoplovstva Švedske, samim time i odbrane. Gripen odlično sarađuje sa svim državama koje se koriste ovim avionima u ovoj regiji, sa Češkom i Mađarskom. Nadamo se da će i Hrvatska postati dio te saradnje - rekla je ambasadorica Švedske u Hrvatskoj Diana Helen Madunic.

Švedska je jutros među prvima u MORH iznijela ponudu Švedske, a u MORH pristižu i ostali ambasadori čije države učestvuju u konkursu.

Hrvatska priprema kupovinu 12 borbenih aviona, a vladino Povjerenstvo će u sljedeća tri mjeseca analizirati ponude te donijeti odluku o najboljoj ponudi početkom sljedeće godine.

Hrvatska je kao članica NATO saveza dužna osigurati kvalitetan nadzor vlastitog zračnog prostora, a trenutna eskadrila aviona MIG-21 procijenjena je zastarjelom. Ratno vazduhoplovstvo raspolaže s osam aviona MIG-21 kojima resursi ističu 2023. i 2024. nakon čega više ne smiju letjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.