U AMBASADI U SKOPLJU

Hoti potpisao memorandum sa SAD, 5G na Kosovu

Ovim Kosovo preuzima svoje državne obaveze da bude na strani naših strateških partnera, kao što su Sjedinjene Američke Države, rekao Hoti

Hoti ovaj sporazum smatra velikim korakom ka povećanju sigurnosti u toj oblasti. Arhiv

A. J.

23.10.2020

Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje sigurnih  mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.


Sporazum je potpisan u ambasadi Kosova u Skoplju, u prisustvu američkih zvaničnika, uključujući američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta. Hoti ovaj sporazum smatra velikim korakom ka povećanju sigurnosti u toj oblasti.


- Ovim Kosovo preuzima svoje državne obaveze da bude na strani naših strateških partnera, kao što su Sjedinjene Američke Države - rekao je Hoti.


Prema njegovim riječima, kosovske vlasti su već preduzele odgovarajuće mjere u Prištini u vezi sa tim pitanjem. Krač je rekao da je Kosovo veoma vrijedan partner SAD i da je potpisivanje memoranduma o saradnji dokaz snažnih veza.


U sporazumu o ekonomskoj normalizaciji, koji su 4. septembra u Vašingtonu potpisali u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa, Kosovo i Srbija su se obavezali da će zabraniti upotrebu 5G uređaja koje pružaju nepovjerljivi prodavci, prenosi Kosovo onlajn.


SAD komuniciraju sa mnogim zemljama svijeta kako bi se usprotivile njihovoj saradnji sa kineskom kompanijom Huavej.


Vašington je tu kompaniju stavio na “crnu listu” jer smatra da ona predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost i da koristi tehnologiji za špijuniranje u ime kineske vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.