RATNE 1993.

Kako je Cetinje dočekalo Amfilohija: "Risto Sotono", "Nije ovo Srbija"

Vjerom se puno više koristio za širenje podjela, nesnošljivosti i mržnje, nego za bolje razumijevanje među ljudima, religijama i narodima

Amfilohije Radović. Arhiv

Piše: D. H.

30.10.2020

Od posljedica zaraze koronavirusom umro je Amfilohije Radović, mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Bio je desetljećima drugi čovjek u hijerarhiji cijele Srpske pravoslavne crkve, ali poznat i po svom ratnohuškačkom, velikosrpskom i političkom angažmanu.

Vjerom se puno više koristio za širenje podjela, nesnošljivosti i mržnje, nego za bolje razumijevanje među ljudima, religijama i narodima.

Početkom devedesetih, Amfilohije je bio "na konju". Crna Gora odlučila je ostati u državnoj zajednici sa Srbijom koja je tada vodila zločinačke ratove za stvaranje velike Srbije, projekat koji je Amfilohije zdušno podržavao. 

Ipak, Amfilohije je potcijenio bio ponos i pravdoljublje crnogorskih patriota, pa je tokom 1993. na skupu koji je pokušao organizirati na Cetinju doživio neviđenu blamažu.

Upravo je Cetinje tada bilo bastion borbe za nezavisnost Crne Gore i oštro je osuđivalo zločinačke ratove velikosrpske politike na ovom prostoru.

Tako je 1993. Amfilohije na Cetinje pozvao akademike SANU-a da šire svoje poznate ideje. No u mjesto aplauza i podrške, doživjeli su "hladan tuš", kada su im Cetinjani skandiranjem "Nije ovo Srbija", jasno dali do znanja šta misle o njihovoj ideologiji i ratnom ludilu koje su podržavali.



Skup je prekinut pjesmom “Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora” i skandiranjem Amfilohiju Radoviću “Risto, Sotono”.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.