CRNA GORA

Uhapšeni sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin, osumnjičeni da su oskrnavili grob

Portrparol barskog tužilaštva Radovan Đurišić rekao je Televiziji Vijesti da će oni sutra biti saslušani

Uhapšeni sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin, osumnjičeni da su oskrnavili grob. Vijesti

L. M.

8.11.2020

Policija je uhapsila sveštenika Jovana Plamenca i njegovog sina Krsta zbog krivičnog djela povreda groba.  Portrparol barskog tužilaštva Radovan Đurišić rekao je Televiziji Vijesti da će oni sutra biti saslušani. 

Mještani Brčela u Crmnici protestovali su ranije danas zbog navodnog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru.

Oni tvrde da je Srpska pravoslavna crkva preko sveštenika Jovana Plamenca, "neovlašteno i protivzakonito prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve".

Vikarni episkom u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Metodije izjavio je da je na grobno mjesto, gdje se pretpostavlja da počiva mitropolit Arsenije Plamenac, trebalo staviti krst i natpis i da se zbog utvrđivanja da li je još neko tu sahranjen podigla ploča.


Uhapšeni sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin. Vijesti

Poručio je da sestre, sveštenstvo i MCP deceijama brine i pazi o ovom manastiru i sve što se radi je za unapređenje, a ne skrnavljenje svetinje.

On tvrdi da se u krugu manastira nije desilo ništa alarmantno, niti zlonamjerno, da bi nekoliko vidio razlog za ovoliku ujdurmu.

- Sve što se bude radilo biće u saglasnosti sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odnosno svim nadležnim institucijama i uz njihov nadzor - kazao je episkop.

Predsjednik Udruženja Crmničana 13. jul, Zoran Leković, kazao je da je par mještana reagovalo na iskopavanje grobnog mjesta koje je trebalo da posluži utvrđivanju identiteta sahranjenih i da su na skup došli i ljudi sa strane.

Predsjednik Udruženja Crmničana Jovan Lekić poručio je da su se okupili na svetom mjestu da kao Crmničani i Crnogorci izraze protest zbog vandalskog, antihrišćanskog i anticivilizacijskog čina. Poručio je da neće dozvoliti skrnavljenje crnogorske kulturne i istorijske baštine - pišu crnogorske Vijesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.