REAKCIJE

Ministar Božinović o događajima na granici BiH i Hrvatske: Ovo je još jedna u nizu provokacija

Božinović je rekao da policija najoštrije osuđuje nepoštivanje zakona Hrvatske i pokušaja diskreditiranja institucija Hrvatske

E. T. / Dnevnik.hr

31.1.2021

Božinović i NIčeno: Nisu poštovali zakone Hrvatske. Avaz

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno objasnili su što se dogodilo na granici između Hrvatske i BiH prilikom posjete izaslanstva italijanskih zastupnika u Evropskom parlamentu i skupine italijanskih novinara, piše Dnevnik.hr.


Policija postupa u skladu sa hrvatskim zakonima

Božinović je rekao da policija najoštrije osuđuje nepoštivanje zakona Hrvatske i pokušaja diskreditiranja institucija Hrvatske.

- Ovo je još jedna u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju zadaća, a to je zaštita državne granice. Javno smo govorili da policija postupa u skladu sa hrvatskim zakonima, no nekima to očito nije dovoljno i pokušavaju dokazati da policija postupa suprotno tome.


Policija spriječila prolazak. Screenshot

Hrvatska čuva najdužu kopnenu granicu EU u skladu sa zakonom, policiji je to zakonska obaveza. Nema onoga tko će ući u Hrvatsku tamo gdje ulaz nije dopušten. 

Čemu onda granični prijelazi među državama, ako neko ima ili se poziva na pravo ulaska preko rijeka ili šuma. Ukoliko neko ispunjava uvjete za međunarodnu zaštitu taj će doći na granični prijelaz. Mi ćemo to EU instuticijama objasniti. Hrvatski političari su osudili postupanje hrvatske policije, a nikada nisu, da ja znam nisu, uzeli u odbranu hrvatske policije. Političarima koji su izašli s nekakvim optužbama, a nije im palo na pamet da pitaju MUP - rekao je Božinović.


Revoltiran je i reakcijama opozicije u Hrvatskoj.

- Oni brane parlamentarce koji su htjeli zaobići hrvatski zakon, unaprijed im je rečeno da ne mogu i sada nas napadaju, a ovi domaći im daju za pravo, e ja to ne mogu razumjeti. Ne mogu razumjeti da hrvatski nacionalni interes nije na prvom mjestu - kazao je ministar Božinović.


Italijanski europarlamentarci i novinari zaustavljeni 200 metara od granice s BiH. Screenshot

Zoran Ničeno je također rekao kako su EU parlamentarci htjeli prijeći granicu tamo gdje nije granični prijelaz.


Sedam policajaca ih je zaustavilo

- Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice, i rekli su im da ne mogu nezakonito prijeći granicu. No, sedam policajaca ih je zaustavilo i preprječilo im put. Oni su u svom razgovoru s našim policajcima pokušali argumentirati svoj prolazak - kazao je Ničeno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.