ČLAN KRIZNOG ŠTABA SRBIJE

Kisić-Tepavčević: Vakcinisane osobe mogu da prenose virus

Ističe da je potrebno da se vakciniše između 1,5 i 2 miliona ljudi

Kisić-Tepavčević: Razvijen imunitet ne znači da niste prenosnik. Arhiva

Avaz.ba

18.2.2021

Darija Kisić–Tepavčević, epidemiolog i član Kriznog štaba, izjavila je za TV K1 da osobe koje su primile dvije doze vakcine i razvile imunitet neće oboljeti od virusa, ali da ga mogu prenijeti, prenose Nezavisne novine.

- Osoba koja je vakcinisana i ima antitijela, u kontaktu sa virusom korona neće se razboljeti ili neće imati klinički manifestnu formu bolesti. Izvjesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vrijeme nakon infekcije da nosi virus. Ona se neće razboljeti, ali može da prenosi virus. Nošenje maski zbog okoline itekako ima smisla – kazala je Kisić-Tepavčević.


Nema mjesta za opuštanje

Kako je istakla, Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro, ali da virus stalno upozorava da je tu i nema mjesta za opuštanje, jer je broj novozaraženih na dnevnom nivou jučer bio oko 2.500.

- Mi imamo razloga za optimizam, idemo u dobrom pravcu, ali ne smijemo da se opuštamo. Do sada smo se samo sklanjali, nosili masku, sada imamo priliku da nešto aktivno uradimo da krenemno u protivnapad s vakcinom - navela je.

Da bi se spriječilo epidemijsko širenje bolesti, ističe, potrebno je da 60 do 70 posto populacije razvije imunitet, te da je potrebno da se vakciniše između 1,5 i 2 miliona ljudi.


Navijači neće biti na tribinama

Na utakmici Crvena zvezda - Milan neće biti navijača, a Kisić-Tepavčević kaže da je bila jedan od pobornika da je moguće da navijači budu na stadionu uz poštovanje mjera.

- Ja nikada nisam bila na utakmici. Kolege su mi rekle da je nemoguće organizovati navijače da sjede na svakom drugom sjedištu, da nose maske... da kada vas ponese euforija, emocije, atmosfera da je sve drugačije - rekla je ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.