OTVARANJE GRANICA

Crna Gora od petka na zelenoj listi EU

Pojačan je epidemiološki nadzor, posebno na primorju gdje boravi veći broj turista

Povoljna epidemiološka situacija u Crnoj Gori. Arhiv

A. K.

30.6.2021

Crna Gora će se od 2. juna naći na zelenoj covid-listi Evropske unije, saopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje.

Time je, kako navode, Evropska unija prvi put od sredine prošle godine u potpunosti otvorila granice za državljane Crne Gore.


Epidemiološka situacija

- Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, naši građani će moći putovati bez ograničenja u EU, ravnopravno sa stanovnicima zemalja članica u kojima je epidemiološka situacija također povoljna - saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji pojašnjava da zemlje članice zadržavaju pravo propisivanja posebnih uslova za ulazak stranih državljana na njihov teritorij.

Uslovi koje je Crna Gora trebala ispuniti za ulazak na zelenu listu bili su da je kumulativna incidencija niža od 50 na 100 hiljada stanovnika te da je postotak pozitivnih testova u obrađenom uzorku niži od četiri.


Delta soj

- Vrijednost kumulativne incidencije u proteklih 14 dana u Crnoj Gori iznosi 38.95 na 100 hiljada stanovnika, dok je postotak pozitivnih testova u obrađenom uzorku u istom periodu 1.39 posto - saopćili su crnogorski epidemiolozi.

U toj zemlji, prema navodima zdravstvenih vlasti, još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj infekcije delta sojem koronavirusa, ali je pojačan epidemiološki nadzor, posebno na primorju gdje boravi veći broj turista.

Crna Gora je do sada vakcinisala trećinu odraslog stanovništva, dok je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom pao na 280.

Od početka pandemije blizu 100 hiljada Crnogoraca bilo je zaraženo koronavirusom, a od posljedica zaraze preminulo je 1610 stanovnika te zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.