CETINJSKI MANASTIR

Mitropolit Joanikije poručio: A gdje bih se ja to drugo ustoličio, ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo

Nismo se svađali ni sa kim, niti ćemo se svađati, poručio je Joanikije

Mitropolit Joanikije. Arhiv

N. Aj. / Nova.rs

28.8.2021

Izabrani mitropolit crnogorski primorski Joanikije, čije ustoličenje je u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija, planirano za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, poručio je danas da svetosavski tron na Cetinju pripada Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i da će se tamo ustoličiti.

Najavljeno ustoličenje već sedmicama podiže tenzije u crnogorskom društvu, zbog protivljenja tom činu opozicionih stranaka predvođenih najuticajnijom DPS Mila Ðukanovića, dijela nevladinih organizacija i pojedinaca.

Cetinjska skupština je jučer zatražila od Uprave policije da zabrani ustoličenje mitropolita na Cetinju, a danas se oglasio i predsjednik Ðukanović apelom da se taj čin izmjesti van Cetinja.

Svetosavski tron

Mitropolit Joanikiije u besjedi nakon liturgije u manastiru Morača, povodom crkvenog praznika i slave tog manastira Velike Gospojine, poručio je protivnicima njegovog ustoličenja da je to što rade "podmuklo i tužno", piše Nova.rs.

- A gdje bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam gdje ću se ustoličiti, njih koji me truju mržnjom svakodnevno… - upitao je Joanikije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Poručio je da neće da traži drugo mjesto za svoj tron osim onoga koji su, kako je rekao, Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdili, a koji pripada Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- To je svetosavski tron - rekao je Joanikije i poručio također da niko nema pravo da od Mitropolije traži da njegovo ustoličenje bude odloženo.

Istakao je da je Mitropolija učinila sve da doprinese da toga dana ne bude svađe i sukoba ili, kako je rekao, ne daj Bože, nečeg još goreg.

- Učinili smo sve da se ova svečanost obavi po zakonu hrišćanskom, a da bude skromna. I pozivamo sve na mir, na skromnost i na bratsku ljubav. I nadam se da razumijete, jer nismo htjeli ni drugu stvar da dopustimo: da se ovaj isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lijepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onoga što on ima - rekao je Joanikije.

Najavljeni dolasci

Rekao je i da nije tačno da je narodu zabranjeno da učestvuje u tom događaju, već je, kazao je, Mitropolija zamolila narod da dođu predstavnici svih crkvenih opština u Crnoj Gori, cijelo sveštenstvo i da se, naravno, toga dana vrše službe Božje, jer je to događaj za cijelu Crkvu, po svim gradovima u Crnoj Gori.

- Dolazi nam Njegova Svetost Patrijarh srpski, novoizabrani, gospodin Porfirije koga ćemo svečano dočekati u Podgorici, naravno i na Cetinju. Dolaze nam i gosti iz drugih pomjesnih crkava i to je nama velika čast - rekao je i dodao da bi to, da je sreće, bila čast i za Cetinje.

Najavio je dolazak predstavnika Jerusalimske patrijaršije, Ruske pravoslavne crkve i svetoga Kijeva, Bugarske i ostalih pravoslavnih crkava.

Dodao je da su dolazak najavili i potvrdili i biskupi Rimokatoličke crkve sa Primorja, jer je, podsjetio je, i on bio na ustoličenju biskupa kotorskog, a pozvani su i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Nismo se svađali ni sa kim

Protivnike njegovog ustoličenja je pozvao i da, kako je kazao, ne srljaju u prokletstvo.

- Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. A ko neće da uzme mir Božji, onda će uzeti prokletstvo Svetoga Petra - poručio je Joanikije.

Uvjeren je da će ljudi shvatiti i da će razum i bratska ljubav prevladati, te da će "tako zablistatii novo lice Crne Gore".

Naveo je da ti razdori, za koje kaže da su bratski u Crnoj Gori, doživljava sa bolom, ali i da Mitropolija ničim nije doprinijela i ne doprinosi toj gradi i toj svađi.

- I nismo se svađali ni sa kim, niti ćemo se svađati. Ali, naravno, ne možemo odustati od onoga što je dato našoj svetoj Crkvi od Svetoga Save pa do dana današnjega - poručio je Joanikije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.