OSVRT BRITANSKOG LISTA

"Guardian": Policija suzavcem i šok-bombama na demonstrante protiv SPC-a

Protivnici optužuju SPC da služi interesima Beograda, navodi list

Sa protesta u Cetinju. Guardian

Guardian

5.9.2021

Policija u Crnoj Gori ispalila je suzavac na demonstrante pošto je novi poglavar Srpske pravoslavne crkve stigao helikopterom na inauguraciju. Odluka da se episkop Joanikije Mićović posveti za novoga mitropolita Crne Gore u historijskome manastiru na Cetinju pogoršala je etničke tenzije u maloj balkanskoj državi, izvještava britanski „Guardian”.

- Protivnici optužuju SPC da služi interesima Beograda. Prema slikama koje je objavila SPC, Joanikije je helikopterom izbačen na manastirski travnjak i uletio je unutra uz zvuke zvona, prenosi CdM.

Policija je postavila sigurnosni perimetar oko zgrade iz 15. vijeka kako bi zaštitila kratku ceremoniju ustoličenja, dok je ispaljivala suzavac i šok-bombe kako bi očistila demonstrante oko manastira”.

- Tu sam da pokažem svoju ljubav prema zemlji“, rekla je jedna demonstrantkinja, Saška Brajović (50). „Ne tražimo ništa od bilo koga drugog, ali nas je otpustila okupatorska srpska crkva. Na ovome mjestu smo da branimo svoje dostojanstvo - citira „Guardian”.

- Demonstrante podržava Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića, koja je optužila susjednu Srbiju i SPC da negiraju Crnu Goru i Crnogorce, kao i integritet njegove zemlje - navodi se u tekstu britanskog lista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.