SKOPLJE

Ministar odbrane Podžić obratio se na ministarskom sastanku SEDM

Jedna od područja za dalju saradnju mogla bi biti potpora civilnim vlastima u slučaju izvanrednih situacija. istakao je

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

H. J. I.

4.11.2021

Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, na čelu s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem, danas je sudjelovalo na ministarskom sastanku članica Inicijative ministara obrane zemalja Jugoistočne Europe (SEDM), koje se održava u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, u Skoplju.

Cilj ove inicijative je promoviranje regionalne saradnje i dobrosusjedski odnosa, jačanje regionalnih kapaciteta obrane i zajedničkih aktivnosti kroz posebne projekte unutar ove inicijative, kao i uspostavljanje veza radi olakšavanja euroatlantskih integracija. U svome službenom obraćanju, ministar Podžić je istaknuo da državni organi Bosne i Hercegovine pozdravljaju proces regionalne saradnje u svim područjima sigurnosti i obrane te su spremni na svaki način, i u potpunosti sudjelovati u regionalnim inicijativama.

- Jedna od područja za dalju saradnju mogla bi biti potpora civilnim vlastima u slučaju izvanrednih situacija. Prirodne i tehnološke katastrofe i terorizam ne sprječavaju niti zaustavljaju državne granice. Zajedničkim planiranjem i operacijama stekli bismo više koristi i veću učinkovitost za svaku zemlju - rekao je ministar Podžić.

Kao poseban adut BiH na polju regionalne saradnje on je istaknuo Središte za obuku za operacije potpore miru (SOOPM/PSOTC) kod Sarajeva, koje ima visokocijenjene NATO certifikate. U borbi protiv pandemije COVID-19, ministar je izrazio značaj pomoći u vrijednoj opremi koja je Bosni i Hercegovini dostavljena putem Euro-Atlanskog središta za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i NATO-ovog Trust Fonda

- Bosna i Hercegovina pripada jedinstvenom euroatlantskom području te dijeli iste ili slične sigurnosne prijetnje, rizike i izazove. Sigurni smo da ćemo ih zajedničkom potporom uspješnije prevladati - zaključio je mnistar Podžić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.