DORĆOL PLAC

Komemoracija Slaviši Lekiću: Živio je novinarstvo

Rijetki su, međutim, ako ih uopšte još ima, oni koji kao on sijeku riječima, koji psuju bez psovke, čiji tekstovi imaju zvuk, miris i ukus, kazala je Skroza

Lekić: Radio za brojne medije i u različitim formatima. Agencije

E. Ć.

15.11.2021

Novinar Slaviša Lekić preminuo je prije pet dana. Lekić je za života radio za brojne medije i u različitim formatima, te je u novinarstvu ostavio dubok trag.



Ogroman gubitak za novinarstvo

Smrt Slaviše Lekića ogroman je gubitak za novinarstvo, a rijetki su oni koji su svojim tekstovima i filmovima uzburkavali cijelu medijsku i političku scenu kao što je on to činio - poruke su sa komemoracije preminulom novinaru koja je održana u beogradskom Dorćol Placu, dok će se sahrana održati sutra na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Oštar da boli, ludo hrabar, strastven, neumoran, uporan… On je disao i živio novinarstvo - ovo su riječi kojima se novinarka Tamara Skroza oprostila od Slaviše Lekića. 

U, do posljednjeg mjesta ispunjenom prostoru Dorćol Placa, posljednji pozdrav preminulom novinaru odale su njegove brojne kolege i prijatelji.

- Ostalo je u novinarstvu još onih kojih, slično Slaviši, imaju talenta, volje, snage da se probijaju kroz mulj u kojem smo prinuđeni da radimo. Rijetki su, međutim, ako ih uopšte još ima, oni koji kao on sijeku rečima, koji psuju bez psovke, čiji tekstovi imaju zvuk, miris i ukus. Koji jednom rečenicom uzburkaju čaršiju, a svakim filmom kompletnu medijsku i političku scenu - rekla je Tamara Skroza.

Prvi kritički tekst napisao za vrijeme ZOI u Sarajevu

A uzburkavao je cijelu tu scenu jer nije bio ničiji, kaže njegov prijatelj i kolega Nenad Zorić.

- Slaviša Lekić je bio opozicija, ne jednoj vlasti – svim vlastima. I to je možda dobro za novinara. Tapšu te po ramenu i govore: ‘Bravo care’, ali loše za čovjeka. I ma šta čuli ovih dana, Slaviša nije bio ničiji do svoj - poručio je Zorić.

- Svojim perom napisao je i jedan od prvih kritičkih tekstova u socijalističkoj Jugoslaviji, za vrijeme zimskih olimpijskih igara u Sarajevu - prisjetio se Lekićev prvi urednik Ivan Mrđen, koji kaže da je Lekić činio da novinarstvo bude zabavnije i da nikada nije pravio kompromise.

- Da li je taj čovjek imao neku strast? Mi smo se ovdje okupili i nažalost evo već sedmi dan govorimo, pričamo, žalimo, tugujemo zbog čovjeka koji je te strasti prema ovom poslu, kojim se koliko vidim većina nas ovdje prisutnih bavi, imao ne za jednog čovjeka, nego za čitave redakcije - kazao je Mrđen.

- Nedostajat će Lekić svima, a najviše ovoj umornoj medijskoj zajednici - zaključak je govornika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.