NEDUGO NAKON UKLANJANJA

Mural zločincu Praljku ponovo osvanuo u Zagrebu

Krajem oktobra s trafostanice na Laništu uklonjena su četiri murala, od kojih su dva bila posvećena Vukovaru, a druga dva Dinamu i Praljku

Mural ponovo oslikan na trafostanici. Facebook

L. S

12.12.2021

Nakon što je prije nepuna dva mjeseca uklonjen, na trafostanici u zagrebačkom naselju Lanište ponovno je oslikan mural s likom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je nakon izricanja presude u Hagu izvršio samoubistvo tako što je popio otrov.

Krajem oktobra s trafostanice u tom naselju uklonjena su četiri murala, od kojih su dva bila posvećena Vukovaru. Druga dva bila su posvećena Dinamu i Praljku, prenosi Jutarnji list.

Građani su zahtijevali da murali budu uklonjeni, upravo zbog Slobodana Praljka, osuđenog ratnog zločinca.

Ali, nakon uklanjanja, branitelji i nezadovoljni Zagrepčani okupili su se ispred trafostanice, a stigli su i "Bad Blue Boysi" koji su izradili novi mural. 

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je okolnosti brisanja murala, istaknuvši da ih je HEP,, u čijem je vlasništvu trafostanica, prefarbao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević također je komentirao uklanjanje murala na Laništu i rekao da su svi uklonjeni greškom, osim onog posvećenog ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Krajem oktobra su sa ove trafostanice, gdje je oslikan mural, uklonjena čak četiri koja su se tu nalazila, od kojih su dva bila posvećena Vukovaru, te po jedan Dinamu i generalu Praljku.

Upravo zbog Praljka su građani zatražili uklanjanje murala, s obzirom na to da je riječ o osuđenom ratnom zločincu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.