PROMJENA USTAVA

Referendum u Srbiji: Zatvorena glasačka mjesta, do 18 sati izašlo 25,25 odsto glasača

Do 18 sati na glasačka mjesta je izašlo 25,25 odsto građana sa pravom glasa

Održan referendum u Srbiji. Agencije

Agencije

16.1.2022

U Srbiji su u 20 sati zatvorena glasačka mjesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promjeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. 

Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije" izjašnjavali zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne". Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspio. 

Do 18 sati na glasačka mjesta je izašlo 25,25 odsto građana sa pravom glasa, saopštila je Republička izborna komisija. Reporter N1 javio je da su zatvorena glasačka mjesta u Prokuplju i Koceljevi jer nedostaju izvodi iz biračkih spiskova. Organizacija civilnog društva Crta saopštila je da se na skoro 15 odsto mjesta kasnilo sa otvaranjem, dok na skoro 30 odsto mjesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora. 

Na referendumu je među prvima glasao predsjednik Skupštine Ivica Dačić, koji je poručio da je veoma bitno da građani izađu na njega, jer se odlučuje ko će raditi u pravosuđu. Glasao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da su promjene važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o ulaganjima u Srbiju, kao i premijerka Ana Brnabić i ministri iz vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.