ČIJA JE FOTOGRAFIJA

Šta se događa u Hrvatskoj: Dizajner kovanice eura s kunom tražio pomoć oko fotografije, "ma radim neke novčiće"

Pranjković o svemu šuti, no na društvenim mrežama dijeli se njegova objava od prošlog ljeta s Facebooka u kojoj traži pomoć kod dizajna kovanica

Mladi dizajner Stjepan Pranjković. Pixsell

E. T. / RTL

6.2.2022

Mladi dizajner Stjepan Pranjković posljednjih dana puni medijske stupce u Hrvatskoj nakon što se otkrilo da je dizajn hrvatske inačice eura, za koju je Pranjković primio 70 hiljada kuna nagrade, previše sličan, praktički identičan fotografiji škotskog autora, piše RTL. 

Pranjković o svemu šuti, no na društvenim mrežama dijeli se njegova objava od prošlog ljeta s Facebooka u kojoj traži pomoć kod dizajna kovanica.


"Izgleda kao moja fotografija"

- Pomoć! Može li mi netko reći je li moguće uzeti izrezak fotografije u Photoshopu i otvoriti ga u Illustratoru ili nekom drugom programu kako bi se dodali svjetlosni efekti. Ne mogu to učiniti u Photoshopu jer nemam GPU na svom uređaju i ne mogu renderirati - napisao je u grupi u kojoj ljudi obično traže pomoć sa sličnim projektima.

Kako ne bi bilo zabune, Pranjković je u komentarima pojasnio kako mu je pomoć potrebna za dizajn kovanica.

- Dizajniram neke kovnice i trebam dodati svjetlosne efekte na fotografiju kako bi dobio metalni izgled. Pokušao sam na druge načine, ali ni jedan ne izgleda dovoljno dobro - dodao je u komentarima.

Novinari RTL-a su kontaktirali Pranjkovića koji se još uvijek nije oglasio oko ovih optužbi te ih nije niti opovrgnuo niti potvrdio. No, javio se škotski fotograf koji potpisuje navodno ukradenu fotografiju kune.

Za 24sata je komentirao da dizajn zaista izgleda kao njegova fotografija, no kako još uvijek nije stigao detaljno proučiti slučaj.

- Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa - rekao je Iain Leach za spomenuti portal.


On je lopov

- On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica - zaključio je fotograf.

Leach je za cijeli slučaj jučer saznao na Twitteru, nakon što su ga korisnici te društvene mreže kontaktirali kako bi ga upozorili da kuna s kovanice hrvatskog eura jako podsjeća na onu s njegove fotografije.

- Nadam se da te autor dizajna hrvatske kovanice eura kontaktirao i platio ti za prava fotografije jer ovo na kovanici izgleda isto kao tvoja fotografija", bio je jedan od komentara u komunikaciji s Leachom na toj društvenoj mreži.

- Hvala što ste mi javili. Ne znam što mogu učiniti, možda mi pošalju besplatnu kovanicu - našalio se tada Leach.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.