SJEDNICA

Vlada Slovenije danas o odluci o djelomičnom ukidanje PCT-a i karantina

Očekuje se da će PCT uslov biti ukinut u djelatnostima gdje je rizik manji zbog kratkotrajnih kontakata

Obećano je djelomično ukidanje PCT-a i karantina. ILUSTRACIJA

A. O.

17.2.2022

Vlada Slovenije danas bi trebala donijeti odluku o tome koje će epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa biti ukinute, a koje ublažene, piše Anadolija.

Obećano je djelomično ukidanje PCT-a i karantina. Očekuje se da će Vlada potvrditi preporuke ekspertske grupe u vezi s popuštanjem mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Među njima su ukidanje karantina i ukidanje PCT uslova u prodavnicama, poštama, benzinskim pumpama, administrativnim jedinicama, bibliotekama... Nošenje maski u školama je i dalje pod znakom pitanja.

Očekuje se da će Vlada danas na dopisnoj sjednici potvrditi preporuke ekspertske grupe pri Ministarstvu zdravlja. Očekuje se da će PCT uslov biti ukinut u djelatnostima gdje je rizik manji zbog kratkotrajnih kontakata.


Ukidanje nošenja maske

Prema prijedlogu stručne grupe, PCT uslov neće biti potreban na terasama restorana, bez PCT će Slovenci moći biti i na skijalištima i u javnom prijevozu. U kongresno-sajamskim aktivnostima, kao i u oblasti sporta i kulture, očekuju se promjene u pogledu broja posjetilaca koji je sada ograničen na 750.

Još nije jasno hoće li Vlada slijediti prijedlog da se ukinu maske u učionicama i ukine samotestiranje školaraca. Iz Ministarstva prosvjete samo najavljuju da će popuštanje biti oprezno, postepeno i promišljeno.

Prema najavama, u petak će biti ukinute karantene i obustavljena epidemiološka pretraga i obavještavanje o rizičnim kontaktima zaraženih. 

Skrining zaposlenih

Do 28. februara, međutim, biće završen skrining zaposlenih brzim testovima na antigen, koji bi ostali samo u zdravstvu, socijalnim službama i obrazovanju.

Vlada je već odlučila da birači u administrativnoj jedinici više neće morati ispunjavati PCT uslov prilikom podnošenja potpisa podrške kandidatskim listama za parlamentarne izbore.

Kako je jučer naveo premijer Janez Janša, u narednim danima i sedmicama, u skladu s poboljšanom epidemijskom situacijom i prijedlogom zdravstvenih predstavnika, većina restriktivnih mjera će biti ukinuta ili ublažena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.