PREMIJER HRVATSKE

Plenković o hapšenju ministra: Čekam DORH da sve objasni, ako Horvat bude u zatvoru, ne može biti ministar

Jutros je uhićen ministar Horvat. Koliko ja shvaćam, vidim da je riječ o događajima iz 2018. godine

Andrej Plenković. Screenshot

E. T. / Index.hr

19.2.2022

Pozivam šeficu DORH-a da javnosti kaže što je tako žurno da se uhiti ministar na dužnosti, tražim da to objasni. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze, izjavio je Andrej Plenković nakon hapšenja Darka Horvata, ministra graditeljstva. 

Horvata je uhapšen zbog sumnje u povezanost sa zlouporabom ovlasti njegove nekadašnje pomoćnice, a sada osumnjičene Ane Mandac.

Neprihvatljivo je ovo što cijelo jutro govore ljudi

- Jutros je uhićen ministar Horvat. Koliko ja shvaćam, vidim da je riječ o događajima iz 2018. godine, tada je bio ministar gospodarstva u našoj prvoj vladi. Spominju se Aladrović, Milošević, to je indikativan tajmning, posebno nakon ovog tjedna. Očekujem da sad svi još jednom potvrdimo da DORH nije pod šapama HDZ-a i da rade neovisno. Ali, očito da imaju neki svoj razlog za ovu dramatičnu žurnost, pa i ovakvo uhićenje ministra. Očekujem da obavijeste javnost što je toliko hitno da se ide uhititi ministra. To je samo još jednom bilo, koliko ja znam - rekao je premijer.

- Neprihvatljivo je ovo što cijelo jutro govore ljudi u eteru koji ne bi trebali imati nikakvo saznanje o cijelom postupku. Sumnjam da to nije kazneno djelo, netko iz sustava pušta informacije novinarima, a onda ti mediji stvaraju dojam dramatičnosti - dodao je.

- Pozivam šeficu DORH-a da javnosti kaže što je tako žurno da se uhiti ministar na dužnosti, tražim da to objasni. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet koji se radi. Ali siguran sam da rade zakonito i nepirstrano, pa neka o tome i obavijeste javnost - zaključio je Plenković.


 

Sve sam ih kontaktirao

Dodao je da je parlamentarna većina stabilna.

- Sve sam ih kontaktirao, oni su svi uz vladu, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu. Što će se događati, vidjet ćemo, mi nemamo više saznanja. Kad saznamo više, onda ćemo donositi odluke. Neće biti nikakvih prijevremenih izbora, ne trebate plasirati tu tezu. Da ispravim krive citate, ja sam rekao da meni oporba neće smjenjivati ministre, ali ja mogu. Ja stalno imam mandate svih članova na raspolaganju. Odlučit ću o tome kad saznamo više o čemu se radi. Očekujem da DORH, oni znaju o čemu se ovdje radi, da zbog interesa javnosti pa i samog interesa vlade i svih nas, objasne sve - kaže Plenković.

- Ne znam ništa drugo osim onog što čitam iz medija. Ako je netko uhićen, taj ministar ne može biti, to je jasno, posebno ako ostane tamo - dodao je.

- U svakom slučaju vrlo neobičan potez, ja ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi objasni o čemu se ovdje radi, mislim da uhićenje ministra to zaslužuje i javnost ovo zaslužuje znati - rekao je Plenković.

Upitan ruši li DORH Vladu, Plenković je odgovorio. 

- Neće je srušiti ni DORH niti bilo tko drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.