HUMANOST

Iz Zagreba u Varšavu poslana pomoć za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine

Najveći dio izbjeglica prešao je u susjednu Poljsku, kazao je Korlaet

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb. ILUSTRACIJA

A. O.

14.3.2022

Grad Zagreb i Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb pridružili su se akciji pružanja humanitarne pomoći Gradu Varšavi čiji su predstavnici poslali apel za pomoć pri zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik gradonačelnika glavnog hrvatskog grada Luka Korlaet poručio je kako se s područja Ukrajine, uslijed ratnih zbivanja, događa egzodus građana golemih razmjera, tako da je do sada u susjedne zemlje izbjeglo više od 2,5 milijuna ukrajinskih građana.

- Najveći dio izbjeglica prešao je u susjednu Poljsku. Slijedom toga, poljska prijestolnica, Varšava, obratila se Zagrebu za pomoć u donaciji potrepština kako bi se olakšao, nadamo se, privremeni boravak ukrajinskih građana u tom gradu - naglasio je Korlaet.


Smješteni u hotel

Korlaet je istakao kako se prema Varšavi danas upućuje šleper robe ukupne vrijednosti 250.000 kuna (33.300 eura), s tim da je troškove prijevoza, 32.000 kuna (4.250 eura), sponzorirao Grad Zagreb.

Koralet je dodao da misli kako je ova akcija “Grad gradu” od pomoći, te istaknuo kako je 5.000 ukrajinskih izbjeglica ušlo u Hrvatsku i raspoređeno je po gradovima, s tim da je Zagreb dio izbjeglica smjestio u motelu Plitvice i hotelu Pleter u Rakitju, dok se za prihvat pripremaju Grad mladih koji je u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, kao i peti paviljon Zagrebačkog velesajma, za eventualni masovniji priliv raseljenih građana Ukrajine.

Direktor Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava naglasio je kako je šleper koji kreće prema Varšavi napunjen humanitarnim donacijama pravnih i fizičkih osoba.


Sadržaj pošiljke

U pošiljci su dugotrajni prehrambeni proizvodi, deke, madraci, vreće za spavanje, kutije prve pomoći, zaštitna medicinska oprema protiv COVID-19, pitka voda i slično.

Penava je izjavio kako su procjene da se u Poljskoj nalazi oko 1,6 milijuna raseljenih građana Ukrajine te je pozvao građane Zagreba kako u prostor Stare Zagrepčanke mogu donijeti konzerviranu hranu i higijenske potrepštine za odrasle i djecu.

Kamion humanitarne pomoći koju šalje Grad Zagreb, a koju je osiguralo Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, krenuo je prema Varšavi iz prostora Stare Zagrepčanke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.