PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Ova Vlada samo bruka državu, Crna Gora pod hitno treba novu

Ona nije bila u stanju da se saglasi o pitanju povećanja sankcija Rusiji koje je mnogo važnije od politike

Đukanović: Crna Gora je u institucionalnoj blokadi. Screenshot / RTCG

E. Ć. / RTCG

17.3.2022

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je kako Crnoj Gori pod hitno treba nova Vlada, ali i da vjeruje kako je u odnosu na manjinsku bolje rješenje politička Vlada.

- Ako ima razuma, doći ćemo do konsenzusa da napravimo političku vladu, ako nema razuma, doći ćemo do toga da napravimo vladu onu kakvu možemo, i učinilo nam se u prethodnom periodu da se najlakši konsenzus može ostvariti oko manjinske Vlade - rekao je Đukanović za RTCG.

Đukanović je rekao da je dao mandat za sastav vlade predsjedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću jer je "bio jedini inicijativan", kao lider partije koja je "odlučila da stane na stranu građanske i proevropske politike" i da toj politici pruži većinu.

- On je sada u pregovorima koji očigledno nisu jednostavni. Iskreno želim da dođe do izbora Vlade Crne Gore, makar i manjinske. Da li će do toga doći, vjerujem da ćemo imati odgovor u sljedeća dva, tri dana - kazao je Đukanović.

Dodao je da taj proces mora biti što prije završen, jer je Crna Gora u institucionalnoj blokadi i zastoju u pregovorima sa Evropskom unijom. Istakao je da DPS neće dati blanko podršku bilo kojoj vladi ili partiji dok se sve nedoumice ne stave na papir.

- Kao rezultat toga je nastao jedan dokument u krugu aktuelne opozicije 40 poslanika opozicije, koji je ponuđen i mandataru i URI i nije me iznenadilo da je to URI potpuno prihvatljivo. Bilo je upitno da li će neke odredbe tog dokumenta biti prihvatljive SNP-u. Juče nam je mandatar rekao da je SNP potpisao taj dokument - kazao je Đukanović.

Današnja sjednica Vlade prekinuta je zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni proširenja sankcija Rusiji. Predsjednik Crne Gore poručio je kako je Vlada nastavila da urušava međunarodni ugled te zemlje.


- Današnji dan je zapravo pokazao da ova Vlada nastavlja da bruka našu državu. Ona nije bila u stanju da se saglasi o ovom pitanju koje je mnogo važnije od politike. 

Ovo je pitanje moralnog stava svakog pojedinca, pa i onih ljudi koji su danas bili na sjednici Vlade da osude nešto što se dešava jednom prijateljskom narodu nedaleko od nas - poručio je Đukanović za RTCG.

Na pitanje da li će se povući sa čela svog DPS-a, Đukanović je rekao da će to učiniti kada dođe za to vrijeme, vodeći računa o tome šta su interesi Crne Gore i te partije.

- Kad će za to doći vrijeme, procjenjivat ću sam i sa ljudima sa kojima sam preuzeo odgovornost za budućnost partije koju predvodim, i sa ljudima do čijeg mišljenja držim - istakao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.