SASTAV NOVE VLADE

Ko je Robert Golob, novi slovenski premijer

U novi saziv slovenskog parlamenta ulazi pet političkih stranaka, dvostruko manje od sadašnjeg

Robert Golob. AFP

A. O.

25.4.2022

Robert Golob, 55-godišnji menadžer i relativno novo lice u slovenskoj politici rekao je u nedjelju navečer pozdravljajući svoje članove da je stranka postigla svoj cilj i veličanstven izborni rezultat te da želi što prije sastaviti novu vladu.

U novi saziv slovenskog parlamenta ulazi pet političkih stranaka, dvostruko manje od sadašnjeg, a novu vladu sastavit će Robert Golob iz Pokreta sloboda (GS), pobjednice parlamentarnih izbora u nedjelju i poručio da u Sloveniju “dolazi sloboda”.


Odbili produžiti mandat

Golob, donedavni lider državnog energetskog poduzeća GEN-I, svoj je ulazak u politiku najavio prije nekoliko mjeseci, nakon što mu je Janšina vlada odbila produžiti mandat.

- Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me jest natjerala da se sam počnem baviti upravo politikom - objavio je kada je sišao sa čela velike državne kompanije.

Golob je s 29 godina doktorirao elektrotehniku na ljubljanskom Sveučilištu. 

Robert Golob. REUTERS

Zalaže se za načelne vrijednosti

Na čelu slovenskog državnog poduzeća GEN-I-ja proveo je 16 godina, a u politici je od kraja devedesetih godina. U doba Janeza Drnovšeka bio je državni sekretar, a onda se aktivirao u opcijama na centru kao što su Pozitivna Slovenija i SAB.

Od objave kandidature pažljivo balansira između postojećih opcija, pokušava izbjeći pretjerane ideološke rasprave i zalaže se za načelne vrijednosti kao što su digitalizacija, inovacija i zelene politike. Kao glavne točke svog budućeg djelovanja, ako uspije sklopiti kolacije za formiranje vlade, ističe zdravstvo i klimatske promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.