TRUDNICA IZ HRVATSKE

Čavajda priložila nalaze iz bolnica i poručila: Ono što ministar zdravstva govori ne stoji

Ne znam je li ministra neko krivo informirao, ali činjenica je da ono što je rekao, a to je da se sa sigurnošću ne može tvrditi je li riječ o tumoru ili krvarenju, te da nema hidrocefalusa, ne stoji, kazala je Čavajda

Mirela Čavajda. Agencije

E. Ć. / Jutarnji list

6.5.2022

Mirela Čavajda, trudnica iz Hrvatske kojoj je zabranjen pobačaj iako njena beba ima tumor zbog kojeg će umrijeti ili živjeti kao biljka, nakon izjava hrvatskog ministra zdravlja Vilija Beroša, ustupila je Jutarnjem nalaze iz bolnica u kojima je jasno pokazano da se radi o tumoru i hidrocefalusu.

- Ne znam je li ministra neko krivo informirao, ali činjenica je da ono što je rekao, a to je da se sa sigurnošću ne može tvrditi je li riječ o tumoru ili krvarenju, te da nema hidrocefalusa, ne stoji. Tako ne piše u dokumentima koje potpisuju hrvatske bolnice i jedna slovenska - poručila je Čavajda.

U nalazu KBC-a Zagreb se navodi da je riječ o ekspanzivnoj tumorskoj tvorbi nepravilnih rubova s cističnim inkluzijama. Dalje se navodi da se verificira hidrocefalus i da je potisnut mali mozak.

Nalaz bolnice "Sveti Duh" govori o heterogenoj tumorskoj tvorbi desne cerebralne hemisfere cc 6x4 centimetra, radiomorfološki visokog gradusa koji potiskuje desnu hemisferu.

Na osnovu toga, naknadno su zaključili da postoji indikacija za prekid trudnoće. Nalaz Kliničkog univerziteta iz Ljubljane također govori o velikom tumoru, i to vrlo rijetkom, teratomu. U nalazu navode i brojne ciste i lezije koje pritišću mozak, prenosi Jutarnji.

Beroš je rekao kako je prenosio informacije koje su mu pisanim putem dostavljene od strane stručnog povjerenstva i bolničkih ustanova od kojih je ministarstvo tražilo očitovanja.

- Iznio sam stajalište koje je utemeljeno na stručnim mišljenjima osoba koje su kompetentne u našem zdravstvenom sustavu i tim mišljenjima i stajalištima sam poklonio povjerenje, jer vjerujem da su odraz profesionalnog i etičkog iskustva koje uvažava i sve elemente humanog odnosa prema pacijentici i cijeloj situaciji - kazao je Beroš za Jutarnji..


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.