VANJA JURIĆ

Advokatica Mirele Čavajde: Ne može se izjednačavati abortus s eutanazijom

Jurić kaže da se, pravno gledajući, "eutanazija odnosi na osobu, čovjeka koji je rođen i nakon toga usmrćen iz različitih razloga"

Vanja Jurić i Mirela Čavajda. Agencije

E. Ć. / Hina

8.5.2022

Vanja Jurić, advokatica Mirele Čavajde, trudnice kojoj je zabranjeno u Hrvatskoj izvršiti abortus iako joj je rečeno da joj dijete ima tumor na mozgu, kazala je da bi se drugostepena komisija trebala očitovati do petka o prigovorima na odbijanje prekida njene trudnoće.

Jurić je istakla da se prekid trudnoće ni u kojem slučaju ne može izjednačiti s eutanazijom.

Feticid nije isto što i eutanazija, ogromna je razlika između ta dva pojma - izjavila je Hini advokatica Vanja Jurić komentirajući tumačenja liječnika koji odbijaju zahvat uz obrazloženje da je riječ o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, a eutanazija u Hrvatskoj nije dopuštena. Jurić pak kaže da se, pravno gledajući, "eutanazija odnosi na osobu, čovjeka koji je rođen i nakon toga usmrćen iz različitih razloga".

- Mi ovdje govorimo o plodu, tako da pravno pojam eutanazije s ovim o čemu ovdje govorimo, nema nikakve veze - istaknula je.

Ona je istakla da su u petak podneseni svi prigovori na rješenja prvostepenih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostepena komisija koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, gdje inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, advokatica je odgovorila da će "Mirela do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate drugostepene komisije i nakon toga odlučiti".


Ukoliko Čavajdu odbije i drugostepeno etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, neće postojati nikakva dilema da se problem može riješi0ti u Sloveniji, navela je Jurić za Hinu.

Inače, Udruženje za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter", pozvalo je građane Hrvatske da se uključe u akciju prikupljanja novca za medicinski zahvat Mirele Čavajde, trudnice čija beba ima tumor, u Sloveniji.

Udruženje Solidarna je odmah uplatila 2 od 5 potrebnih hiljada eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.